Ansiklopedik zafer

Güncelleme Tarihi:

Ansiklopedik zafer
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 00:00

Fransız mahkemesi, Türk tezlerine yer verdiği ve Ermeni soykırımını reddettiği gerekçesiyle Ermeni dernekleri tarafından mahkemeye verilen Quid Ansiklopedisi’nin objektif bilgi yayınladığı kararına vardı. Mahkeme, "Ermeni soykırımını tarafsız yansıtmıyorlar" diye ansiklopedi editörlerine verilen 1 Euro’luk para cezasını da bozdu.

PARİS İstinaf Mahkemesi, Türk tezlerine yer verdiği ve Ermeni soykırımını reddettiği gerekçesiyle Fransa’daki Ermeni dernekleri tarafından mahkemeye verilen Fransız Quid Ansiklopedisi’nin 2003 yılı sayısında Ermeni soykırımını inkar etmediği ve ansiklopedinin objektif bilgi verdiği kararına vardı. Ansiklopediyi çıkaran Robert Laffont yayınlarının, daha önce aleyhlerinde alınan kararı temyiz ederek, davanın Paris İstinaf Mahkemesi’nde görülmesini istemeleri üzerine evvelki akşam gerçekleşen duruşmada Mahkeme, Türk tezlerine yer verdiği ve Ermeni soykırımını reddettiği gerekçesiyle Fransa’daki ’Ermeni Davasını Savunma Komitesi’, ’Suçluyorum’ ve ’Hafıza 2000’ gibi Ermeni dernekleri tarafından mahkemeye verilen Fransız Quid Ansiklopedisini haklı bularak başkalarının görüşlerine yer vermekten sorumlu tutulamayacağını kararına vardı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Davada yayınevi avukatları Quid Ansiklopedisi aleyhine verilen mahkumiyet kararının, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu, bir ansiklopedinin tarihi bir olayla ilgili olarak tarafların görüşünü yansıtmasının normal olduğunu belirttiler.

İstinaf Mahkemesi de "Başka görüşlere yer vermek, bir başka görüşü reddetmek anlamına gelmez. Ansiklopedide Ermeni soykırımı konusunda yer alan bilgilerde de bu çerçevede yer almıştır" denilerek, Paris Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 6 Temmuz 2005 tarihinde verdiği "Ermeni soykırımının dengeli ve tarafsız bir biçimde yansıtılmadığı gerekçesiyle Quid Ansiklopedisi’ni yayınlayan yayınevi editörlerinin 1 Euro sembolik para cezası ödemeye mahkum edilmesi" kararı da bozuldu. Mahkeme, ’Quid Ansiklopedisi’nin 2003 yılı sayısında Ermeni soykırımını inkar etmediği ve ansiklopedinin objektif bilgi verdiğini’ karara bağladı. Paris İstinaf Mahkemesi kararında "Ansiklopedi’deki bilgiler ne Ermeni sorunu hakkında Türk tezini, ne de buna itibar etmek istemeyenleri meşru kılarak yükümlülük altına sokmamaktadır" dedi.

ELÇİLİĞE DAVA

Fransa’da, Ermeni Davasını Savunma Derneği, Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu resmi internet sitesinde Ermeni iddialarına karşı çıkan metni gerekçe göstererek, Başkonsolos Aydın Sezgin aleyhine de dava açmıştı. Daire, Sezgin’in özgürce bu konuda görüşlerini açıklayabileceğini belirterek davayı reddetmişti. Ermeniler, bu karara itiraz için daha sonra Paris İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme 8 Kasım 2006’da Sezgin lehinde davayı reddetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!