Oğluna doku nakli için diyet yaptı

Güncelleme Tarihi:

Oğluna doku nakli için diyet yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 11:24

Ispartalı esnaf Birol Kaplan (29), doğuştan karaciğer yetmezliği teşhisi konulan 1.5 yaşındaki oğlu Muhammed Emir Kaplan'a karaciğer dokusu verebilmek için 1.5 ayda 20 kilo zayıfladı.

Haberin Devamı

Oğluna karaciğerinin bir bölümünden doku verebilmek için doktorlarının önerisiyle diyete başlayan Birol Kaplan, 1.5 ayda 20 kilo vererek, 110 kilodan 90 kiloya indi.

Oğluna 2 aylıkken Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde, İlerleyici Ailesel Karaciğer İçi Safra Yolu Hastalığı (PFIC) teşhisi konulduğunu, sağlığına kavuşması için organ nakli gerektiğini öğrendiklerinde gerekli testleri yaptırdığını belirten 7 yıllık evli Birol Kaplan, fazla kilolarının sorun oluşturduğunu söyledi.

Kilolu olduğu için karaciğerinde yağlanma belirlendiğini, doktorların ancak kilo verirse nakil yapılabileceğini söylediğini ifade eden kaplan, “Bunun üzerine sıkı bir diyet programı uyguladım ve 1.5 ayda 20 kilo vererek 110 kilodan 90 kiloya indim” dedi. Doku uyumu olmaması nedeniyle eşinden naklin söz konusu olmadığını, tek çarenin kendisini kilo vermesi olduğunu kaydeden Kaplan, oğlunun iyileşmesinin kendilerine en büyük hediye olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, bebeğin rahatsızlığında akraba evliliğinin önemli rol oynadığını, aileden geçen PFIC'in bebeklik çağında karaciğer naklini gerektiren hastalıklar arasında ikinci sırada yer aldığını ifade etti.

Muhammed'in iyileşmesi için tek çözümün organ nakli olduğunu bildiren Prof. Dr. Aydoğdu, şöyle konuştu:
“Canlıdan nakil için babaya yaptığımız testlerde doku uyumu çıktı, ancak karaciğerinde aşır kilo nedeniyle yağlanma vardı. Bunun için sıkı bir rejime başladı. Şu anda 20 kilo verdi. Gerekli testleri yaptırıp karaciğerdeki yağlanmanın durumuna bakacağız. Yağlanma problemi ortadan kalktığı anda nakli gerçekleştireceğiz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!