Sol elle yemek yemeyin hutbesi

Güncelleme Tarihi:

Sol elle yemek yemeyin hutbesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 02:21

İstanbul Müftülüğü Hutbe Komisyonu, önümüzdeki günlerde camilerde okutacağı "Sofra Adabı" başlıklı hutbeyle "Batı kökenli sol elle yemek yeme adeti"ne karşı dini mücadeleye girişecek.

Hutbenin hazırlanmasından sorumlu isimler arasında bulunan İstanbul Müftü yardımcısı İsmail İpek, 'Yemeklerde, sol el yerine sağ elin kullanılmasının yaygınlaştırılması'nı da içeren hutbeyle ilgili olarak Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Bizim de bir geleneğimiz, kaybetmememiz gereken kültürümüz var. Nezaket kuralları gereği bıçağın sağ elde, çatalın da sol elde tutularak yemeğin yenmesi bu bağlamda uygun değil. Bu tarz yemek yemek batı adetidir. Bize göre yemek sağ elle yenmeli" sözleriyle savundu. İpek, "Hep batılıların yaptığını mı yapacağız? Yemek yemenin de bize ait bir üslubu vardır. Bizim üslubumuza göre de yemek sağ elle yenir. Yemeğin sağ elle yenilmesi konusundaki temel kabul ise hadislere dayanır. Ancak bilinmelidir ki hutbelerimiz birer tavsiye niteliği taşır. İsteyen uygular isteyen uygulamaz" dedi.

SOLAKLAR KULLANABİLİR

İpek, "Her hangi bir özür, hastalık vb nedenlerden dolayı sol el de kullanılabilir. Hatta solak vatandaşlarımız için sol elin kullanılmasının hiç bir sakıncası yoktur" diye konuştu. Yemeğe besmele ile başlanması gerektiği kaydedilecek hutbede, "Besmeleyi açıktan çekelim ki unutanlar hatırlasın, bilmeyenler öğrensin, çocuklarımız alışsın" denilecek. "Yemeğin sağ elle ve az yenilmesi, sofradan kalkarken Elhamdülillah denilmesi" önerilecek hutbede, az yemek yemenin sağlık açısından daha uygun olacağı belirtilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!