60 yıllık doktorların sevinci

Güncelleme Tarihi:

60 yıllık doktorların sevinci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

1933 reformu’ndan sonra İstanbul Üniversitesi’n- den mezun olan ilk doktorlardan sağ kalanlar dün 60 yıl sonra ‘33 reformu’ anfisinde yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar.

Toplantının adı, ‘‘1933 üniversite reformu sonrasındaki ilk mezunlara şükran töreni’’ydi.

Yeri ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘‘33 reformu anfisi’’.

Çok insanın bilmediği bir mekan burası.

‘‘33 reformu’’ anfisi...''

Atatürk'ün en fazla önemsediği yeniliklerin başında gelen 33 üniversite reformundan adını alan salonu dolduranların hemen hepsinin yaşı 80'i çoktan aşmış. Kimi bastonuna dayalı koşup gelmiş okuluna. Kimi de titreyen adımlarına dolanan o ilk günkü heyecanla.

Salonda konuşmaları dinleyenler, Atatürk'ün kılık kıyafet, laiklik reformu kadar çok önemsediği 1933 üniversite reformundan sonra, İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan ‘‘ilk doktorlarımız’’.

Neredeyse bir avuç kalmışlar.

Rektör Kemal Alemdaroğlu'nun deyişiyle, ‘‘gerçek milliyetçi, bağımsızlık hayranı, ulusal kurtuluş savaşının ve sonrasının yılmaz savunucuları, tarih boyunca devrimci kimlikleriyle bilim dışında da ülkeye hizmet etmiş yorgun savaşçılar.’’

Mezunlar adına konuşan bir zamanların en ünlü ‘‘akıl doktoru’’ Faruk Bayülkem, 60 yıl öncesindeymişçesine koşar adım kürsüye çıktı. Saçları bembeyazdı ama, yüreği gençti. O da ‘‘öyle’’ dedi zaten.

‘‘Bizler bedenen yaşlandık ama ruhumuz, aklımız genç. 2000'e 23 gün kala bize öyle bir hediye verdiniz ki, bu ödüller gençlik aşımız oldu. önemli olan beden yaşlanması değil, aklın sağlıklı kalmasıdır.’’

Sonra 33 reformuyla ülkenin sağlık ordusuna katılarak ''iz bırakanlar'' ''ilk doktorlarımız'' plaketlerini aldılar.

Dile kolay tam 60 yıllık hekimlik... Ayakta kalabilenlere ''hayat iksiri'' gibi gelen plaket ve şükran belgeleri tek tek takdim edildi. Gelemeyenlerin yerine ise eşleri, çocukları, yeğenleri, torunları hazır bulundu. Kimler yoktu ki ilk doktorlarımızın arasında;

Prof. Haydar Aksüğür, Prof. Emine Atabek, Dr. Faruk Bayülkem, Prof. İhsan Doğramacı, Prof. Sati Eser, Prof. Safa Karatay, Prof. Bedrettin Pars, Prof. Muharrem Köksal, Prof. Sıtkı Velicangil, Doç. Arsen Zarfçıyan, Opr. Dr. Niyazi Türenç, Opr. Dr. Ziya Eren.

Kimi tımarhane yerine akıl hastanesini yaratmıştı, kimi 40'lı yıllarda eterle bayıltıp cinsiyet değişimi ameliyatını başarmıştı. Katır sırtında Güneydoğu'da trahom mücadelesini başaranlar, ya da psikiyatride ‘‘open door-açık kapı’’ sistemini bularak tıp tarihine geçenler. Üniversite yaratanlar, örnek hastane kuranlar. 60 yıla çok hizmet sığdıranların, kısacası iz bırakanların 2000 sevinci büyüktü 33 reform anfisinde. Tıpkı 60 yıl öncesindeki gibi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!