60 yaşında kimlik sahibi oldu

Güncelleme Tarihi:

60 yaşında kimlik sahibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 11:52

MERSİN’de oturan 3 çocuk 5 torun sahibi Aliye Naim, 60 yaşında nüfus cüzdanı sahibi oldu.

Dünyaya geldikten bir süre sonra kısa aralıklarla annesini ve babasını kaybeden, başka kardeşi de bulunmayan Aliye Naim'in, akrabalarının da ilgisizliği nedeniyle nüfus kütüğüne kaydı yapılmadı. Doğduğu günden beri kimliksiz yaşayan Aliye Naim, kimliği olmadığı için Öyle Naim'le nikahsız evlilik yaptı. Çiftin bu beraberliğinden dünyaya gelen 3 çocuğu da, Öyle Naim’in ilk eşinin üzerine nüfus kütüğüne kaydedildi.

Çocukları büyüyen ve evlenen Aliye Naim, kent dışında yaşayan evlatlarını ziyarete gitmeye başlamasıyla birlikte yolcularında kimlik sorulması üzerine sorun yaşamaya başladı. Bunun üzerine, üvey oğlu 35 yaşındaki Ökkeş Naim’in aracılığıyla 10 yıl önce kimlik çıkartmak için başvuru yaptı. İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, nüfus müdürlüklerine yapılan başvuruların ardından, doğumuyla ilgili şahitlerin de dinlenmesi sonrası Aliye Naim nüfus cüzdanına kavuştu.

HACCA GİTMEK İSTİYOR

Üvey oğlu Ökkeş Naim ve 2 torunuyla Akdeniz Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nden nüfus cüzdanını bundan sonra ilk hedefinin okuma yazma öğrenmek, ikinci isteğinin de hacca gitmek olduğunu söyledi. Aliye Naim şöyle dedi:
“Çok sevinçliyim. Önce okuma yazma öğreneceğim. Arkadaşlarım hacca gitti ben gidemedim. Gençliğimde cahildik. Köye okul geldi hepsi okudu ama ben kimliğim olmadığı için okuyamadım. Yolculuklarım sırasında kimlik çok sorun oluyordu. Genelde uyuyor numarası yaptım. Çok sorun yaşadım. Bazen ‘İn’ dediler. Bazen ‘Yaşlı kadın bırakın gitsin’ dediler. Çok sorunlar yaşadım ama en sonunda nüfusuma kavuştum.”

Üvey annesini kimliğine kavuşturan Ökkeş Naim de, aile olarak büyük bir sorunu çözmenin keyfini yaşadıklarını belirterek, “Üvey annemin, babası ve annesi o küçük yaşlardayken ölmüş. Yakınları da nüfusa kaydetmemiş. Kimliğe kavuşması için ben yaklaşık 10 yıldır mücadele ediyorum. Doğumuyla ilgili şahitler bulduk, tespit yaptırdık, sonunda yaşadığını ispatladık ve kimlik almasını sağladık” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!