6 yılda 35 ödül aldı, yeni yüzüyle tam bir Avrupalı oldu

Güncelleme Tarihi:

6 yılda 35 ödül aldı, yeni yüzüyle tam bir Avrupalı oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:00

İlk kez yollara 1999 yılında çıkan ve şimdiye kadar 1.2 milyon adetlik satış rakamına ulaşan Toyota Yaris, ikinci nesliyle tam bir Avrupalı oldu. 6 yılda 35 ödül alan Yaris’in yeni yüzü, açılan yarışma sonucunda Japon rakiplerini geride bırakarak önemli bir başarıya imza atan Toyota’nın Avrupa’daki tasarım merkezi ED2 tarafından geliştirildi.

Toyota yeni nesil Yaris modelini Avrupa ile aynı anda Türkiye pazarına sunmaya hazırlanıyor. Fransa’daki Toyota tesislerinde üretilen yeni Yaris, aralık ayının ikinci yarısında pazardaki yerini alacak. Toyota’nın en başarılı modelleri arasında yer alan Yaris’in önümüzdeki yıl Avrupa’da 250 bin adetlik satış rakamına ulaşması hedefleniyor. Bu durumda 2006 yılında Avrupa’da satılan her dört Toyota’dan biri Yaris olacak.

Toyota’nın Avrupa’daki tasarım merkezi ED2 tarafından geliştirilen yeni Yaris’in Avrupa lansmanı, Fransa Monaco’da gerçekleştirildi. Toyota’nın yeni nesil Yaris’in tasarımı için açtığı yarışmaya ED2, Toyota’nın Japonya’daki tasarım merkezi ve yine Japonya’da bulunan Technoart Inc. dizayn stüdyosu katıldı. Ancak projeyi üstlenen Avrupalı ED2, Japon rakiplerini geride bırakarak büyük bir başarıya imza attı.

737 LİTRELİK BAGAJ

İlk kez Frankfurt Motor Show 2005’te otomobilseverlerin beğenisine sunulan yeni Yaris, artık daha güçlü bir görünüme sahip. Çarpıcı ön far tasarımı yeni Yaris’e kompakt ve güçlü bir görünüm kazandırıyor. Boyutları da büyüyen yeni Yaris, bir önceki modele oranla 110 milimetre daha uzun, 35 milimetre daha geniş ve 30 milimetre de daha yüksek. Dingil aralığı 90 milimetre artan Toyota Yaris’in ikinci versiyonunda, iç mekan ölçüleri de geliştirilmiş. Rahatlık ve konforun ön plana çıktığı yeni Yaris’in iç mekanı 45 milimetre daha uzarken, ön ve arka koltuklar arasındaki mesafe ise 880 milimetreye çıkmış. Önceki versiyona göre yüzde 30 daha fazla eşya saklama alanı sunan yeni Yaris’in ön konsolunda bulunan iki torpido gözü toplamda 18.2 litrelik geniş bir hacme sahip. Ayrıca, Yeni Yaris’te kullanılan ‘Easy Flat’ sistemi sayesinde aracın arka koltukları hareket ediyor, böylece 737 litreye ulaşan bagaj hacmi sınıfının en genişi olarak öne çıkıyor.

Yeni Toyota Yaris, tüketicilere 3 farklı motor seçeneği sunuyor. Yeni Yaris’te 1.0 litre, 3 silindir, 69 beygir güç üreten VVT-i ve 1.3 litre, 87 beygir gücünde VVT-i benzinli motor seçeneklerinin yanı sıra ilk olarak Toyota Corolla’da kullanılan 90 beygirlik 1.4 D-4D dizel motor görev yapıyor. ‘Smart Entry & Start’ (Akıllı Anahtar) sistemine de sahip olan yeni Yaris’in bütün motor seçeneklerinde MMT (Multi-Mode Transmission) şanzıman sunuluyor. Ekonomik yakıt tüketimi ile de iddialı olan yeni Yaris, 1.0 litre benzinli motor seçeneğinde 100 kilometrede 5.3 litrelik yakıt tüketimi ile de dikkat çekiyor.

YÜZDE 30 DAHA DAYANIKLI

Tüm dünyada pazara sunulduğu 1999 yılından beri 35’in üzerinde ödül alan Toyota Yaris, 2000 yılında Avrupa’da ‘Yılın Otomobili’ seçilmişti. Toyota Yaris son olarak da EuroNCAP çarpışma testlerinden 35 puan alarak güvenlikten 5 yıldız almaya hak kazandı. Yeni Toyota Yaris’te ABS, EBD ve Brake Assist standart olarak yer alıyor. Minimal Intrusion Cabin System teknolojisi ile ön ve yandan çarpışmalara karşı yüzde 30 daha güçlendirilen araç, ayrıca sınıfında ilk kez diz hava yastığını sunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!