6 polise 7 yıl 6'şar ay

Güncelleme Tarihi:

6 polise 7 yıl 6şar ay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gazeteci Metin Göktepe'nin gözaltında dövülerek öldürülmesi davasında yargılanan 11 polisten 6'sı, ‘kastı aşan surette ve faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek’ suçundan 7 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırıldı, 5 polis beraat etti. İstanbul'da başlayıp Aydın ve Afyon'da süren Göktepe davasında 1212 gün sonra 2'nci kez karar verilmiş oldu. Eyüp Spor Salonu'nda dayakla başlayan Göktepe olayı, dünkü karar duruşma öncesi çıkan olaylarda dayakla bitti. Davayı izlemek için İstanbul'dan 18 otobüsle gelen, aralarında Göktepe'nin yakınlarının da bulunduğu grup, adliyeye yürüyerek gitmek isteyince polis müdahale etti. Polisler cop kullanırken, göstericiler polisleri taş yağmuruna tuttu. Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe, avukat Songül Beydilli ve İHD İzmir Yönetim Kurulu üyesi Orhan Ağacıkoğulları ile 3 polis yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınan 12 kişi daha sonra serbest bırakıldı. Göktepe'nin yakınları ve avukatların adliyeye gitmelerine izin verilirken, diğerleri otobüslerle boş bir araziye götürülerek duruşma sonuna kadar polis çemberi altında bekletildi.

Hákim Musa Kumaş başkanlığındaki Mustafa Birışık ve Emine Zigen'den oluşan Afyon Ağır Ceza Mahkemesi heyeti duruşmayı 10.30'da başlattı. Tutuklu sanık Murat Polat ve diğer sanık Seydi Battal Köse ile avukatı Ali İhsan Kal'ın hazır bulunduğu duruşmayı 10'dan fazla müdahil avukatları ile birlikte Derviş, Gülsüm, Meyrem, İbrahim ve Paşa Göktepe kardeşler de izledi. Mahkeme heyeti, tutuklu polis Murat Polat ile Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, polisler Şuayip Mutluer, Saffet Hızarcı, Fedai Korkmaz ve Metin Kürşat'ı 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.

5 POLİSE DE BERAAT

Diğer sanık polisler Burhan Koç, İlhan Sarıoğlu, Selçuk Bayraktaroğlu, Tuncay Uzun ve Fikret Kayacan ise delil yetersizliğinden beraat etti. Ceza verilen sanıkların yasal kısıtlılık altında bulundurulmasını da benimseyen mahkeme, sanık Murat Polat'ın asker ve sabit ikametgáh sahibi olması nedeniyle tahliyesini kararlaştırdı. Polat'ın birliğine teslim edilecek. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay tarafından bozulan önceki kararında Köse, Mutluer, Hızarcı, Korkmaz ve Kürşat'a aynı cezaları vermiş, 6 polisi ise beraat ettirmişti. Mahkeme 2'nci kararında 2'nci kez mahkûm ettiği polislere ek olarak Murat Polat'a da 7.5 yıl hapis cezası vermiş oldu.

Göktepe'nin avukatları, kararı temyiz edeceklerini söylediler. Avukatlar, Yargıtay'ın temyiz ettiği bir önceki kararın aynısına ek olarak Murat Polat'ın cezalandırılmasının tek fark olduğunu belirttiler. Müdahil avukatlar, kararın Yargıtay tarafından onanması halinde daha önce 17'şer ay hapis yatan polislerin 1.5 yıl daha hapis yatacaklarını söylediler.

3 yıl önce dayakla başladı, dayakla bitti

Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1995'te gözaltına alındığı Eyüp Spor Salonu'nda dövülerek öldürüldü. Dünkü son duruşma öncesi de Göktepe'nin yakınlarının yürüyüşünü engellemek isteyen polis cop kullandı.

Oğlumu öldürenler ödüllendirildi

Fadime Göktepe dünkü olaylar sırasında yaralanıp, hastanede ayakta tedavi gördü. Dertli anne, 6 polise verilen ceza sonrası, ‘‘Oğlumu öldürenleri ödüllendirdiniz. Ölene kadar bu tür davaların hepsine katılarak destek vereceğim’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!