6 bin sayfalık gizli bilgiyi götürdüler

Güncelleme Tarihi:

6 bin sayfalık gizli bilgiyi götürdüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Telekulak davasında tanıklık yapan komiser Hurşit Uçak, Osman Ak ile Zafer Aktaş'ın bilgisayarlardaki dinleme kayıtlarını silmesi için kendisine emir verdiklerini söyledi. Uçak, kopyasını aldığı dosyaları sildiğini anlattı. Uçak ayrıca, Ak ve Aktaş'ın 6 bin sayfaya yakın gizli belgenin fotokopilerini götürdüklerini öne sürdü.

Telekulak davasında ifade veren tanıklar skandalı doğruladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde telefonların yasadışı yollarla izlenmesi, kayıtların silinmesi, bazı gizli belge ve bilgilerin disketlere yüklenerek şube dışına çıkarılması davasına dün devam edildi.

DOSYALARI SİL EMRİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi çalışanlarından 14 görevli ise tanık olarak dinlendi. Tanık Komiser Hurşit Uçak, ‘‘Telekulak soruşturması başlayınca, Osman Ak ile Zafer Aktaş bana, bilgisayarlarda izleme kayıtlarının tutulduğu log dosyalarını silmem için emir verdiler’’ dedi.

BİLGİLERİ KAÇIRMAK İÇİN

Bu emrin soruşturma yapan müfettişlerden bilgileri kaçırmak için verildiğini ifade eden Hurşit Uçak, ‘‘İstihbarat Daire Başkanlığı, sileceğimiz bilgileri daha önceden girip kopyalamıştı. Bu yüzden bilgileri silmeden önce iki ayrı kartuşa kopyaladık. Sonra emre uyarak bilgisayardaki log dosyalarını sildik’’ bilgisini verdi.

BİNLERCE SAYFA FOTOKOPİ

Hurşit Uçak, Osman Ak, Ersan Dalman ve Zafer Aktaş'ın görevden alındıkları günlerde, İstihbarat Şubesi'nde binlerce sayfa gizli belge fotokopisi çekildiğini açıkladı.

Komiser Uçak ifadesini şöyle sürdürdü:

‘‘Normalde gizlilik dereceli evrakların fotokopileri çekilmez. Ama soruşturma devam ederken 5-6 bin sayfa fotokopi çekildi. Fotokopi işi 2-3 gün sürdü. Zafer Aktaş'a verilen bu fotokopiler şubede yok. Zafer Aktaş amirim, benden 15 tane disket istedi. Kendisi görevden alınıp giderken bu disketleri geri vermedi. Disketleri yanında götürdüğünü sanıyorum.’’

Önce laptop’a el koydu sonra da bilgileri yükledi

Komiser Uçak, şu anda açıkta bulunan İstihbarat eski Müdür Yardımcısı Zafer Aktaş'ın, Kolombiyalı bir sanığa ait dizüstü bilgisayarına da el koyduğunu açıkladı. Uçak, ‘‘Şube bilgisayarındaki bazı bilgiler oraya yükleniyordu’’ diye konuştu.

Tanık olarak dinlenen diğer istihbaratçılar, Mehmet Akif Çimen, Murat Öztekin, Halit Birol, Adil Karacan, Esma Yılmaz da Osman Ak ve Zafer Aktaş'ın talimatıyla bilgisayar log dosyalarının silindiğini söylediler.

Telekulak soruşturması sırasında İstihbarat Şube Müdürlüğü'nü vekaleten yürüten Hüseyin Ümit Yüksel ise ‘‘Bilgisayarların silinmesi konusunda bilgim yok. Fotokopi çekilmiş olabilir. Disketlerin dışarı çıkarıldığını görmedim. Gazetede çıkan haberleri de anlamadım’’ dedi. Duruşma, karar için 6 Aralık 1999 Pazartesi gününe erteledi.

Fotokopiler çekildi ama...

Telekulak skandalında ‘‘Elif’’ kod adıyla tanınan Elif Şahmetlioğlu ise mahkemede tanıklık yaparken diğer tanıkların söylediklerinin aksini söyledi. Şahmetlioğlu, ‘‘İstihbarat Şubesi'nde evrak fotokopilerinin çekildiği doğrudur. Ancak bu fotokopiler, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'a, İstihbarat Daire Başkanlığı'na veya DGM'ye gönderildi’’ dedi ve log dosyalarıyla ilgili bilgi vermedi.

Fatma Belovacıklı, Serdar Bostan, İsmail Yılmaz, Abdullah Özbek, Mehmet Ali Kardaş ve İlyas Kahraman adlı istihbaratçılar da şube içinde çok sayıda evrakın fotokopisinin çekildiğini, bunların Zafer Aktaş'a teslim edildiğini açıkladılar.

Aktaş ve Dalman duruşmaya geldi



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!