“6 Atatürk Barajı kadar” yatırım hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

“6 Atatürk Barajı kadar”  yatırım hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 13:48

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Elektro Mekanik Sanayiinin (TEMSAN) de çeşitli tiplerde türbin üreterek katkı sağlayacağı çalışmalar neticesinde suların boşa akmayacağını belirterek, “toplam 6 Atatürk Barajı kadar yatırımı; Devlet Su İşleri, Elektrik İşleri Etüd İdaresi ve TEMSAN'ın katkılarıyla birlikte gerçekleştirmiş olacağız”' dedi.

Haberin Devamı

Hilmi Güler, Türkiye Elektro Mekanik Sanayiinin (TEMSAN) faaliyetleriyle ilgili TEMSAN'da basın toplantısı düzenledi.

Güler, Türkiye'de su kaynaklarının yüzde 35'inin kullanıldığını, bu oran ve yüzde 6'lık inşa halindeki kısmın dışında diğer kaynakların ziyan olduğunu söyledi.

Yenilebilir Enerji Yasasını ve Su Kullanım Hakkı Yönetmeliğini çıkardıklarını, böylece su kullanım hakkıyla birlikte devrim niteliğinde bir atılım olduğunu ifade eden Güler, bütün ırmakların elektrik enerjisi üretmek üzere gündeme geldiğini anlattı.

Güler, Türkiye çapında 970 proje ürettiklerini, bunların 955'inin sahibi olduğunu, şu ana kadar “2 Atatürk Barajı kadar” müracaatta bulunulduğunu, tamamı olduğunda “6 Atatürk Barajı kazanç olacağını” belirtti.

TEMSAN'IN YAPTIKLARI

TEMSAN'a verdikleri görev sonucu, Türkiye'nin değişik yörelerindeki derelerden elektrik üretmek üzere 13 adet türbin dizaynı yapıldığını bildiren Güler, bunların 8 adedinin prototip imalatının tamamlandığını, 5 adedinin imalatına devam edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Güler, “Bu türbinlerin Türkiye'de üretilmesi gerçekleşirse yaklaşık 20 milyar dolarlık bir piyasa var Türkiye'de. Bu türbinlerin bazıları bir otomobilin bagajına sığacak kadar küçük, bazıları bir TIR'ın taşıyamayacağı kadar büyük. Bunlarla 8-10 evden, bir büyük şehrin elektriğine kadar üretmek mümkün olacak. Böylece yenilenebilir enerji konusunda devrim niteliğinde bir çalışmayı TEMSAN'la birlikte bu şekilde başlattık” diye konuştu.

İmalatı tamamlanan prototiplerin 3 kW'den 100 kW'ye kadar, imalatı devam edenlerin ise 100 kW'den 500 W'ye kadar çıktığını ifade eden Güler, “Hedefimiz 1 MW'ye kadar çıkarmak” dedi.

Güler, AR-GE çalışmalarının sürdüğünü, hidroelektrik santrallerin otomatik kontrol kumanda sistemi tip projelerinin yapılması konusunda TEMSAN-TÜBİTAK BİLTEN ve ODTÜ ile 2006'da başlanan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

TEMSAN'ın, Batman, Kürtün, Mercan hidroelektrik santrallerinin montaj, test ve devreye alma işlemlerini imalatı dahil yaptığını, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde toplam 20 adet 380 kV ve 154 kV indirici trafo merkezlerinin montaj, test ve devreye alma işlemlerini gerçekleştirerek TEİAŞ'a teslim ettiğini anlattı.

Haberin Devamı

Güler, “TEMSAN, göreve geldiğimiz günden bu yana toplam gücü 302 MW, yıllık üretimi 760 milyon kWh, milli ekonomiye katkısı yaklaşık 40 milyon dolar olan imalat yaptı” dedi.

Mini türbinlerin üretilmesinin önemli olduğunu belirten Güler, vatandaşların hem enerji bilincine ulaştığını, hem kendi enerjisini üretme imkanı bulduğunu söyledi,
Güler, “Eskiden su akıyordu, Türk bakıyordu. Şimdi su akacak ama Türk bakmayacak. TEMSAN'ın güzel çalışmaları neticesinde sular boşa akmayacak. Böylece toplam 6 Atatürk Barajı kadar yatırımı; Devlet Su işleri, Elektrik işleri Etüd İdaresi ve TEMSAN'ın katkılarıyla birlikte gerçekleştirmiş olacağız... Eskiden şırıl şırıl akan dereleri seyrederdik, şimdi hem şırıl şırıl akacak hem de elektrik üretecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Güler'in verdiği bilgiye göre, mikro HES'lerin gücü 1 kw-100 kW, mini HES'lerin gücü 101 kW-1 MW arasında. Proje ile gerçekleştirilmesi planlanan toplam kurulu güç ise 3 bin MW. Proje kapsamında yıllık 15 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

PROJENİN ÇEVREYE KATKILARI

Bakan Güler, projenin çevreye katkılarını ise şöyle özetledi:
“Yaklaşık 50 milyon ton kömürün kullanılmaması. Atık olarak yaklaşık 20 milyon ton uçucu kül ve cürufun açığa çıkmaması, Yaklaşık 27 milyon ton sera gazı emisyonunun atmosfere bırakılmaması. Yaklaşık 10 bin ton toz, 14 bin ton kükürtdioksit, 28 bin ton azot oksitleri, 10 bin ton klor bileşikleri, 10 bin ton flor bileşikleri ile 54 milyon metre küp su buharının atmosfere bırakılmaması.”

Haberin Devamı

TEMSAN Genel Müdürü Osman Kadakal da, projenin çeşitli düşü ve debilerdeki suları elektrik enerjisine çevirecek büyük bir proje olduğunu belirterek, “Türkiye genelinde bu projeye baktığımızda yaklaşık 18 milyar kWh bir elektrik potansiyeli olacağını düşünüyoruz. Bu proje hem Türkiye'ye ciddi kaynak sağlayacak hem de kullanılmayan en küçük su kaynaklarının bile enerji dönüşümünü sağlayacak” diye konuştu.

Proje maliyetinin 3 milyar dolar olduğu, projenin geri ödeme süresinin kurumlar vergi muafiyeti uygulanması halinde 2 yıl 9 ay, uygulanmaması halinde 3 yıl 11 ay olduğu kaydedildi.
Güler, gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye genelinde çalışmalar yaptıklarını bu projeyi tanıttıklarını, projenin 30 bin kişiye istihdam sağlayacak bir proje olduğunu söyledi. Güler, projenin gerçekleştirilmesi halinde bir ırmak üzerinde dizi halinde elektrik üretilmesinin mümkün olacağını ifade etti.

“SU, PETROLDEN DAHA ÖNEMLİ”

“Su, bizim için petrolden daha önemli” diyen Güler, suyun giderek daha önemli hale geleceğini su kaynaklarını üzerine titreyerek son damlasına kadar kullanmak istediklerini söyledi.
Devlet Su İşlerinin bütün projeleri konusunda hedefin daha önce 2023 yılı olarak belirlendiğini, bu tarihi 2013 yılına çektiklerini kaydeden Güler, suyu son damlasına kadar içme suyu olarak, sulama da ve enerji de kullanmak üzere hedeflerinin 2013 yılı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

“Rüzgar türbinleri” konusundaki bir soru üzerine Bakan Güler, rüzgar türbininde 10 milyar dolarlık bir talep olduğunu, bu türbinlerin de Türkiye'de üretilmesini istediklerini söyledi.

Türkiye'deki rüzgar haritasını çıkardıklarını bildiren Bakan Güler, 10 bin noktayı tespit ettiklerini kaydetti.
Güler, “22 MW ile devraldık. Bu sene sonunda 10 kata çıkmış olacak. 2 sene sonra 400 kata çıkacak. Bu 8 bin MW yapıyor” dedi.

Öte yandan İstanbul'daki Silahtarağa Santralinin teknoloji ve sanat müzesi haline getirildiğini de bildiren Güler, “Çarşamba günü açılışı yapılacak” dedi.

TEMSAN'ın çalışmalarıyla ilgili sinevizyon gösterisinin ardından, Bakan Güler, üretilen prototipleri basın mensuplarına tanıttı.
              

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!