6-7 bin taksici işsiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

6-7 bin taksici işsiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2001 13:44

Ekonomik krizden etkilenen taksi piyasası, şoför çıkarıyor. 18 bin taksinin bulunduğu İstanbul’da krizin ardından dönüşümlü çalışan sürücülerden 6-7 bini işsiz kaldı.

Haberin Devamı

İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, A.A  muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomideki durgunluk nedeniyle taksi  piyasasında büyük bir müşteri kaybı ve işsizlik yaşandığını söyledi.


"Artık taksiye binecek vatandaş kalmadı. İstanbul taksicisi kan  ağlıyor" diyen Kaçanoğlu, şunları söyledi:


"Sabahleyin taksi duraklarına bakın, göreceksiniz ki taksi  duraklarında yüzlerce araba park etmiş müşteri bekliyor. Eskiden böyle miydi? Piyasa çok canlıydı. İnsanlar para kazanacak ki taksiye binsin. Bugün insanlar fevkalade geçim sıkıntısı çekiyor. Taksiye binmek  yerine otobüse, trene, metroya binmeyi tercih ediyor. Taksici esnafı,  özellikle 5-6 aydan beri bu sıkıntıları yaşıyor."


Müşterinin taksiye bindiği zaman hep geçim sıkıntısından ve  ekonomik sorunlardan bahsettiğini anlatan Kaçanoğlu, "Müşteri,  eskiden işler iyi gittiği zaman para verdiğinde (üstü kalsın) derdi.  Şimdi 100 bin lira da olsa parasının üstünü almayı bekliyor. (Onunla  evime ekmek alırım) diye düşünüyor" dedi.

Haberin Devamı

Semih Kaçanoğlu, İstanbul’da 18 bin taksi bulunduğunu belirterek, "Ekonomik kriz olmadan önce bir takside 2-3 kişi çalışıyordu. Ailesi  ile beraber 100 binden fazla kişinin bu meslekten ekmek yediği  düşünülürse, işlerin kötüye gitmesi nedeniyle bir takside dönüşümlü  olarak çalışan 2 kişiden biri işi bırakmak zorunda kalmıştır. 6-7 bin  kişi işini kaybetti" diye konuştu.


Kaçanoğlu, işsizlik, akaryakıta zam, can güvenliği gibi  sorunlarının yanı sıra korsan taksicilikten de yakındı.


Semih Kaçanoğlu, şu görüşleri dile getirdi:


"Bunlar bizim ekmeğimizi bölüyor. Bizim önümüzden, taksi  duraklarının önünden iş alıyorlar. Taksici birşey yaptığı zaman  dövmeye kalkıyorlar. Bizi çok mağdur bırakıyorlar. Bir işsizlik var,  bir de ekmeğimizi bölen ne idüğü belirsiz, devlete vergi vermeyen bu  insanlar var. Bunlara artık (dur) deme zamanı gelmiştir. Bunun için  ilgili makamlara yazı yazdık. Niye bize sahip çıkmıyor bu makamlar?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!