Elazığ'daki deprem Doğu'yu da sarstı

Güncelleme Tarihi:

Elazığdaki deprem Doğuyu da sarstı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 13:14

Elazığ'da 5.9 büyüklüğünde deprem oldu. Sarsıntı üzerine Elazığ'ın yanı sıra Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa Tunceli gibi çevredeki illerde de panik yaşandı.

Haberin Devamı

 Depremden ilk görüntüler- Video

DOĞU ve Güneydoğu illeri bugün öğlen saatlerinde merkez üssü Elazığ'ın Sivrice İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki depremle sallandı. Elazığ ve geniş bir alandaki yerleşim merkezlerinde şiddetli hissedildiği için paniğe neden olan deprem, can kaybına yol açmadı, bazı yerleşim merkezlerinde binalarda hasar oluştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üsünü Elazığ'ın Sivrice İlçesi'nin güney kesimi olarak saptadığı deprem saat 13.05'te meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Elazığ ile birlikte, Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Adıyaman ve Şanlıurfa'da şidetli hissedildi. Bu depremi saat 13.42'de 3.4 büyüklüğündeki artçı şok izledi.

Haberin Devamı

Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gülay Altay, ilk bilgilere ulaştıktan sonra yaptığı açıklamada, depremin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini söyledi. Bu fayın aktif olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Altay, “Hasarlı yapılara girilmemesini öneriyoruz” dedi.

/images/100/0x0/55eab55df018fbb8f891a6e8
BÜYÜK PANİK YAŞANDI

İlk sarsıntıyla birlikte özellikle kent merkezlerinde oturanlar evlerinden ve işyerlerinden panik içinde sokağa fırladı. Okullar ve resmi daireler boşaldı.

Birçok kişinin yakından haber almak için telefonlara sarılınca santraller kilitlendi, telefonlar bir süre devre dışı kaldı. Bazı yerleşim merkezlerinde önlem amaçlı elektrikler kesildi.

Kandilli'den yapılan açıklamada depremin merkez üssünün Elazığ'ın Sivrice İlçesi olduğu anlaşınca, hemen bu ilçeye arama kurtarma ekipleri sevkedildi. Valiliklerde oluşturulan kriz masaları, ilçe ve köyleri tarayarak hasar durumunu saptadı.

Kriz merkezlerine gelen ilk bilgilere göre can kaybının olmadığı deprem, Sivrice ilçe merkezi ile köylerinde hasara neden oldu. Hacılar ve Kayapınar köylerinde bazı evler yıkıldı, bir çok bina ağır hasar gördü. Sivrice ilçe merkezindeki ise Hükümet Konağı, Cumhuriyet İlköğretim Okulu, PTT ve Ziraat Bankası binaları hasar gördü. Sivrice ilçe merkezi ve köylerinde çok sayıda binaların duvarlarında çatlak oluştu.

Haberin Devamı

Elazığ Valisi Muammer Muşmul, köylerle irtibat kurduklarını, yıkım olan yerlere hemen arama kurtarma ekiplerinın sevkedildiğini, ardından Kızılay yardım ekibinin yola çıkarıldığını söyledi.

SİVRİCE AYAKTA

Elazığ dışındaki illerde deprem paniğinin geçmesinden sonra halk normal yaşamına dönerken, Elazığ'da oturanlar binalara giremedi. Geçen 9 şubat günü saat 04.22'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğündeki depremin korkusunu henüz atamadan bu kez 5.9 büyüklüğündeki depremle sallanan Sivrice'de halk, sokağa döküldü. Hasar gören binaların, artçı şoklarla yıkılabileceğinden endişe edilirken, Sivrice halkı gün boyu sokakta bekledi.

Sivrice Maden İlçelerinde okullar bugün tatil edildi.

Haberin Devamı

Malatya'dan Muş'a, Tunceli'den Şanlıurfa'ya kadar geniş bir alanda hissedilen 5.9'luk deprem 8 ilde korku ve paniğe neden oldu. Bu illerde oturanlar evlerini ve işyerlerini terkedip sokağa fırlarken, “Deprem çok şiddetliydi, inşallah can kaybı yoktur” dedi.

MÜDÜRLER TOPLANTI HALİNDEYDİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 8 ili sarsan depremi Diyarbakır'da İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu başkanlığında toplanan 12 ilin valisi de Emniyet Müdürlüğü'nde hissetti.

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun öğle saatlerinde kentten Bismil İlçesi'ne hareket etmesi ardından toplantılarında Diyarbakır’da İl Emniyet Müdürlüğü binasında devam eden 12 ilin Emniyet Müdürü bölgedeki asayiş durumunu değerlendirirken, meydana gelen şiddetli deprem ardından sorumlu oldukları ildeki durumla ilgili bilgi aldı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eab55df018fbb8f891a6ea
MALATYA'DA HASARLI BİNALAR

Depremde, Malatya'nın Doğanyol ilçesindeki PTT ve Türk TELEKOM'un faaliyet gösterdiği iki katlı binada büyük hasar meydana geldi, ilçeye bağlı bir köyde bir ev oturulamaz hale geldi. PTT ve Türk TELEKOM personelinin yanı sıra vatandaşlar binadan dışarı çıkarılırken, binaya kimsenin girmesine izin verilmediği ifade edildi.

DEPREM DİZİLERİ

 

Kandilli Rasathanesi Müdürü Gülay Altay,  depremin aktif bir bölgede meydana geldiğini belirterek, hasarlı evlere girilememesini önerdi.

 

Rasathaneden verilen diğer bilgiler şöyle:

 

Haberin Devamı

"Bölgede deprem dizileri yaşanıyor. Deprem dizilerinde belli zaman aralıklarıyla uzun süren depremler meydana gelebilir. Doğu gibi, Gökova ve Ege depremleri de buna örnektir.

 

Elazığ’da ortalama bir hafta süreyle artçı depremler meydana gelebilir. Bu artçılar 4.0 büyüklüğünde de olabilir." 

 

Gelişmeler “hurriyet.com.tr”de olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!