Mezarlıkta cep telefonuyla dua

Güncelleme Tarihi:

Mezarlıkta cep telefonuyla dua
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2007 11:57

Şanlıurfa’da dua bilmeyen ve hoca çağırmak istemeyenler, 2 YTL karşılığında cep telefonlarına yüklenen Yasin suresini ölen yakınlarına mezarlık ziyaretinde dinletiyor. Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Meki Solmaz, bu uygulamanın bir sakıncası olmadığını söyledi.

Günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alan cep telefonlarına, şarkıların ardından bu kez de dualar yüklenmeye başladı. 2 YTL karşılığında 13 dakikalık Yasin suresi cep telefonuna yükleten Müslüm Altun ise, amcasının mezarını sık sık ziyaret ettiğini, sure bilmediği için bu yöntemi seçtiğini belirterek, “Ölenler için mezarlıkta genellikle Yasin suresi okutulur. Her zaman hoca bulup, okutma şansım olmadığı için böyle bir tercih yaptım ve sureyi cep telefonuma yüklettim” dedi.

Kentte faaliyet gösteren bir iletişim şirketi sahibi Sedat Gümüş, son zamanlarda telefonlara müzik ve videoların yanı sıra dua ve sure indirmek için başvurularda artış olduğunu söyledi. Özellikle Yasin Suresi’ni bilmeyenlerin hem öğrenmek için hem de yakınlarının mezarlarına gittiklerinde çalmak için cep telefonlarına yüklediklerini belirten Gümüş, “Son günlerde, Yasin suresini vatandaşların talepleri doğrulusunda cep telefonlarına yüklüyoruz. Bu sureyi özellikle mezar başında okutmak için yükletiyorlar. Biz de 2 YTL karşılığında cep telefonlarına Yasin Suresi ile istenilmesi durumunda başka duaları da yükleyerek hizmet veriyoruz” diye konuştu.

DİN, TEKNOLOJİDEN YARARLANMAYI ÖNERİYOR

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Meki Solmaz da mezarlıkta cep telefonu aracılığı ile Yasin Suresi okutmanın hiçbir sakıncasının olmayacağını söyledi. Solmaz, dinin insanlara teknolojiden faydalanmayı önerdiğini belirterek, surelerin, tuvalet ve içkili ortamlar gibi uygun olmayan yerlerde çalınmaması gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Teknolojik bir ortamdayız. İnsan olarak da teknolojiye ayak uydurmamız lazım. Günümüzde cep telefonlarına dini amaçlı ayetler ve sureler yükleniyor. Bu ayet ve sureler zil sesi yapılınca, uygun olmayan yerlerde telefon gelebiliyor. Özellikle tuvalette telefonun ayet veya sure okunarak çalması doğru değil. Dinen caiz olmadığı gibi insanlarca da hoş karşılanmaz. Bu tip melodilerin ortamına göre çalınması daha uygundur. Mezar başında Yasin suresini telefon aracılığı ile okutuyorlar. Bunun hiçbir sakıncası yoktur, aksine ölen kişinin ruhuna dua okutulduğu için hem ölen, hem de okutan için sevaptır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!