’Namus’ sürgünü

Güncelleme Tarihi:

’Namus’ sürgünü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2007 00:00

Köylülerin, "Erkek arkadaşını geceleri lojmana alıyor" şikayeti üzerine türbanlı kadın öğretmen F.A.'yı uyaran ilköğretim müfettişi Hayrullah Armağan, Kars'tan Erzurum'a sınıf öğretmeni olarak atandı. Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuran Armağan, "Yasanın verdiği yetkiyle görevimi yaptım. Atamam hukuka aykırıdır" dedi.

KARS Milli Eğitim Müdürlüğü’nde İlköğretim Müfettişi Hayrullah Armağan, köylülerin 'erkek arkadaşını geceleri lojmana alıyor' şikayeti üzerine, türbanlı kadın öğretmen F.A.’yı telefonla uyardığı için görevinden oldu. Kars'ın Selim İlçesi'ne bağlı 300 öğrenci kapasiteli Gelinalan Köyü İlköğretim Okulu’nda görev yapan 10 öğretmenden biri olan F.A.’nın hafta sonları erkek arkadaşını lojmana davet etmesi kısa sürede çevrede duyuldu. Lojmanda iki kadın öğretmenle birlikte kalan Türkçe öğretmeni F.A.’nın yanına akşam hava karardıktan sonra Aydın plakalı bir otomobille Kafkas Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nde yüksek lisans öğrencisi M.Y.’nin gelmesi, bazı köylülerin tepkisine yol açtı. Bunun üzerine köylüler ve lojmanı paylaştığı arkadaşları, F.A.’ya bu davranışının doğru olmadığını söyledi. F.A.’nın uyarıları dikkate almaması üzerine çaresiz kalan iki kadın öğretmen, dedikodulardan kurtulmak için lojmandan ayrılarak Selim ilçesinde ev kiraladı.
/images/100/0x0/55eb173ef018fbb8f8aa6e00

DİLEKÇE: BAŞÖRTÜLÜ OLMAYI AYRICALIK SAYIYOR

Bekar olan Türkçe öğretmeni F.A.’nın davranışları üzerine köylüler adına ’Veli Kemer’ imzasıyla 10 Kasım 2006’da Kars Valiliği’ne şikayet dilekçesi verildi. Dilekçede şöyle denildi: "F.A. adlı öğretmen, okul bahçesi içinde ve devlete ait olan lojmanda, Murat isimli biriyle gece gündüz birlikte olmaktadır. Köylüyü hiçe sayarak asıl görevini yapacağı yerde, öğrencilerin ahlakını bozacak ve köylüde infiale sebebiyet verecek her türlü gayri ahlaki davranışı göstermektedir. Bu öğretmen başörtülüdür. Başörtülü olmayı ayrıcalık sayarak ve bu durumunu kullanarak herkesi etki altına almak istemektedir."

NİKAHINIZ YOK ERKEK ARKADAŞINLA KALAMAZSIN

Bir öğretmenin lojmana erkek arkadaşını alması yolunda gelen şikayetler üzerine Kars Öğretmenevi’nde kalan müfettiş Hayrullah Armağan, sorumluluk alanında bulunan Gelinalan Köyü’nü telefonla aradı ve Okul Müdürü Filiz Doğan’la görüştü. Doğan’ın şikayete konu olayı doğrulaması üzerine bu kez öğretmen F.A.’yı telefonla arayan Hayrullah Armağan, erkek arkadaşını lojmana aldığı için köylülerin rahatsız olduğunu, lojmanda nikahları olmadığı için erkek arkadaşıyla birlikte kalamayacağını söyledi. F.A, kendisini uyaran Müfettiş Hayrullah Armağan’ı, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ’özel hayatına karıştığı ve nişanlısını tehdit ettiği’ gerekçesiyle şikayet etti. F.A.’nın nişanlısı olduğunu ileri sürdüğü M.Y.' de, müfettiş Armağan’ın kendisini tehdit ettiğini ve hakarette bulunduğu öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kars Cumhuriyet Savcılığı, M.Y.’nin şikayetiyle ilgili ’takipsizlik’ kararı verirken, Milli Eğitim Müdürlüğü F.A.’nın şikayetini bakanlığa bildirdi.

ÖĞRETMEN ÖĞRENCİLERİNE VE KÖYE ÖRNEK OLMALIDIR

Eşiyle birlikte 3 yıldan beri Kars’ta İlköğretim Müfettişi olarak görev yapan Hayrullah Armağan, önce müfettiş soruşturması geçirdi, ardından Bakanlık onayı ile 23 Ocak 2007’de görevinden alındı. Öğretmenin ’özel hayatına karıştığı’ gerekçesiyle Kars’tan Erzurum’a sınıf öğretmeni olarak atanan Armağan, yürütmenin durdurulması için 26 Ocak 2007’de Erzurum İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Erzurum İdare Mahkemesi’nde yaptığı başvuruda Armağan, "Öğretmen olarak hem yaşadığı topluma ve köy ortamına, hem de öğrencilerine yaşantısı yönünde örnek olması gereken F.A.’yı uyardığım için şikayette bulundu. Yasanın bana verdiği görevi yapmaktan ibaret olan eylemim nedeniyle, ilköğretim müfettişliğinden alınarak Erzurum il emrine sınıf öğretmeni olarak atanmam hukuka aykırıdır. İdare, keyfi ve kasti tutum içindedir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!