ABD’ye kritik ziyaret

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye kritik ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin ABD’den PKK terörü, sözde Ermeni soykırımı iddiaları, Irak’ın bütünü ve Kerkük meselesi, ABD-Irak’ın komşu ülkeleriyle ilişkileri ve Kıbrıs gibi hassasiyet gösterdiği birçok konuda beklentilerinin arttığı bir dönemde kritik ABD ziyaretine çıkıyor.

Gül, bugün başlayacak Washington ve New York’u kapsayacak ziyareti sırasında, Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başkan Gorge W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Kongre ve senatonun birçok üyesi, Musevi lobisi temsilcileriyle bir araya gelecek. Gül’ün sözde Ermeni soykırımı iddialarının gündeme gelmesinin beklendiği Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşüp görüşmeyeceği ise henüz netlik kazanmadı. Gül, 9 Şubat’a kadar sürecek olan gezisinde ABD yönetiminin dikkatine getireceği konularla ilgili değerlendirmelerini, uçakta şöyle dile getirdi:

BUSH, PKK BEKLENTİMİZİ BİLİYOR

ABD’den PKK ile mücadele beklentimiz çok. Çünkü Irak’ı kontrol edenler onlar. Diğer terör örgütleriyle mücadele ederken PKK ile de mücadele etmeleri gerekiyor. ABD Başkanı’ndan en alt seviyeye kadar bunun farkındalar. O bakımdan beklentimiz daha da artmıştır. Ümit ediyorum ki bu boşa çıkmayacaktır. Ben bu çerçeve içerisinde bakıyorum. Bu söylediklerimi de gelişigüzel söylemedim. Bu konuyla ilgili daha fazla konuşmak işin mahiyeti gereği doğru olmaz.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI

Türkiye’de bazı çevrelerde, ’Türkiye bu işi kabullenmiş, yapacak bir şey yok artık’ gibi bir hava hissediyorum. Asla bu durumda değiliz. Bunun geçmesinin ne kadar çok yanlış olacağını tabii ki orada Kongre üyelerine, birçok önemli kişiye anlatacağız. Yönetim bu işe zaten karşı çıkıyor. Muhakkak onlar da çok sahiplenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!