Bakan'da ince çorap

Güncelleme Tarihi:

Bakanda ince çorap
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2007 14:57

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bakanlığı döneminde utanılacak hatalar yaptıklarını, ancak düzeltme yoluna gittiklerini söyledi. Türkiye'nin turizmdeki umudunun kitle turizmi olduğunu belirten Bakan Koç, “1124 kilometre sahil şeridi olan Muğla'nın yılda 2 milyon turisti ağırlaması ağırıma gidiyor. Belediye başkanları, turizmciler, yatırım için ne koyarsa, ben iki katını vereceğim” dedi. Gazetecilerle şakalaşan Bakan Koç'un kalın çoraplarının içine ten rengi ince çorap giymesi dikkati çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bodrum belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve işadamlarıyla birlikte yapacağı toplantıya katılmak üzere bu sabah İstanbul'dan Bodrum’a geldi. Bakan Koç'u havalimanında Muğla Valisi Temel Koçaklar, AKP Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu ve AKP Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır karşıladı. Bakan Koç, AKP'li bir kadının verdiği çiçekleri uzun süre kokladı. Çiçek yağmuruna tutulan Koç, “Bodrum'un çiçekleri her zaman mis gibi kokar” dedi.

Karayolu ile Bodrum'a geçerek Ticaret Odası'nda belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve turizmcilerin katıldığı ‘Bodrum'un Sorunları ve Çözüm Önerileri’ toplantısına katılan Koç, rahat hareketleriyle dikkat çekti. Koç toplantı boyunca not aldı ve kendisine ikram edilen Bodrum mandalinasından bol bol yedi. Koç kendilerini görüntüleyen gazetecilere de “Çekin çekin. Nasıl olsa bedava buldunuz. Film filan yok artık” diyerek şakalaştı, Bodrum mandalinasına hayran kaldığını söyledi.
/images/100/0x0/55ea2686f018fbb8f86e4e10


‘YENİ YATIRIM BODRUM'U ÖLDÜRÜR’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum'daki turizm alanlarının ve turistik tesislerin doyum noktasına geldiğini, bundan sonra yapılacak tek tesis ve tek yatak ilavesinde bile Bodrum için felaket olacağını söyledi. Kocadon, “Boş hazine ve orman arazilerini turizme açarak yapılacak her türlü yatırım, Bodrum'un turizmi, doğası, kültürü ve geçmişine zarar verecektir.

Halen elimizde bulunan 74 bin yatağı dolduramazken, yeni yapılacak tesisler ve yatırımcılar için alınan kararlar hüsran yaratacak. Bu nedenle Bodrum'un imar planları ve yeni açılacak turizm alanları için alınan kararların mutlaka yeniden gözden geçirilmesini, Bodrum belediye başkanlarıyla sivil toplum örgütlerinin feryadının dikkate alınmasını diliyoruz” dedi.

Kaymakam Abdullah Kalkan'ın Bodrum'un altyapı sorunlarını ve çözüm önerilerini sinevizyon eşliğinde sunduğu konuşma sırasında da mandalina yemeye devam eden Bakan Koç “Bodrum'u çok seviyorum, bu sevgim nedeniyle ben daha çok korumaya ve düzenli gelişmesini sağlamaya gayret gösteriyorum. Mutlaka bir ortak noktada buluşacağız” diye konuştu.

Bodrumlu turizmcilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinleyen Bakan Koç, 75 dakika süren konuşmasında, Bodrum'da yeni turistik tesislerin yapılmasına karşı çıkan, ancak 100 bin ikinci konutun yapılmasına engel olamayan belediye başkanlarına “Bu nasıl turizm yapmak, 11 belediye ile turizmi bu kadar mı yapıyorsunuz? Bir yandan yap- sata izin vereceksiniz, diğer yandan ülkenin gelişimine, ekonomisine katkıda bulunacak sektördeki yeni yapılanmaya dur diyeceksiniz. Böyle şey olmaz” dedi.

‘YATIRIM İÇİN NE KONULURSA BEN İKİ KATINI VERECEĞİM’

Bakan Koç, bakanlık yaptığı dönemde, 2023 hedeflerine ulaşmak isterken, utanılacak hatalar yaptığını belirterek “Ancak bunları itiraf etmesek bile bunu bulup, edebimizle hatalarımızı düzelterek yolumuza devam ediyoruz. 2015 yılında 1.5 milyar turistin tatil yapacağını, bunun da 900 milyonunun kitle turizminden yararlanacağını biliyoruz. Bu nedenle bu pastadan pay almak üzere yeni tesislerimizi ve yatak kapasitemizi mutlaka arttırmalıyız. Bunu koruma ve kullanma dengelerini gözeterek yapmalıyız. Belediye başkanları, turizmciler, yatırım için ne koyarsa, ben iki katını vereceğim” dedi.

Bakan Koç, her sektörde hatalar yapılabileceğini ve bu hatalardan kısa zamanda dönülebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Fotoğrafı iyi çekmek lazım. Bu sektörde fotoğraf çekme ile resim yapmayı karıştırıyorlar. Her sektörde zaman zaman sıkıntılar olabilir. Turizm bisiklet gibidir, üzerine binip pedalı çevirmezseniz bisiklet düşer, siz de ülke de ağır şekilde yaralanabilir. Bu nedenle yatırımları engellemek yerine yatırımların önünü açmak, sürekli ileriye doğru hareket etmek gerekir. Yatırımların yapılacağı bölgelerde ise her zaman belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri ile çalışıyoruz. Bu Bodrum'da da böyle oluyor, kimse merak etmesin. Turizmi geliştirirken, Bodrum ve beldelerine zarar vermeyiz.”

Turizmin gözde merkezlerinden 1124 kilometre sahil şeridi olan Muğla'nın yılda 2 milyon turisti ağırlamasının ağırına gittiğini belirten Bakan Koç, “Allah'ın her türlü nimeti verdiği Muğla ilimizin Prag'dan veya İstanbul'dan geri kalır yanı var mı? İstanbul yılda 5 milyon, Prag yılda günübirlik de dahil olmak üzere 18 milyon turisti ağırlıyor.

Böyle bir ortamda yeni tesislere ‘durun yapmayın’ demek olur mu? Olmaz. Turizmde hedeflere ulaşmak için, gelin engel olmayalım, düşüncelerimizi birleştirip ne kadar daha fazla turisti ağırlayabiliriz, onun planlarını yapalım” dedi. Bakan Koç daha sonra belediye başkanlarının sorunlarını dinlemek üzere basına kapalı düzenlenen toplantıya katıldı.
Yorgun geldiği Bodrum'da yaklaşık 4 saat süren toplantıda zaman zaman göz kapaklarının düşmesine engel olamayan Bakan'ın fotoğrafını çekmek isteyen gazeteciler bakanlık koruması tarafından engellenmeye çalışıldı. Korumaların bazı gazetecileri “Makinalarınızı alırız” diyerek engellemeye çalıştığı gözlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!