Dink'in öldürülmesine tepki yağdı

Güncelleme Tarihi:

Dinkin öldürülmesine tepki yağdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2007 16:31

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in silahlı bir saldırı sonucu öldürülmesine, tepki yağdı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dink'in silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle bir mesaj yayımladı.    Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer'in mesajı şöyle: “Hrant Dink'in Agos Gazetesi önünde uğradığı saldırıyla yaşamını yitirmesinden derin üzüntü duydum. Bu çirkin ve utanç verici saldırıyı nefretle kınıyorum. Bu tür insanlık dışı davranışlar, asla amacına ulaşamayacaktır.  Böyle üzücü olayların bir daha yaşanmamasını diliyor, Hrant Dink'in ailesine, basın dünyamıza ve ulusumuza başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

Bülent Arınç/TBMM Başkanı
Saldırı, haince, sinsice, kasıtlı olarak ve direkt Türkiye'nin geleceğini, mutluluğunu yok etmeye yöneliktir. Türkiye, böylesine hain terör eylemlerinden etkilenmeyecek güçtedir. Tüm dünya bir kez daha bilmelidir ki ülkemizde yaşayan her vatandaşımız etnik kimliğine, dinine, geçmişine bakılmaksızın bu ülkenin sahibidir, ayrılmaz bir parçasıdır.

Deniz Baykal/CHP Genel Başkanı
Utanç verci bir olay. Kim yaptı veya yaptırdıysa Türkiye'ye en büyük zararı verdi. Hiçbir inanç, düşünce, yurtseverlik veya milliyetçilik anlayışının bu cinayetle bir ilişkisi olamaz. Bu ya ilkel bir lumpenlik, ya da Türkiye'nin içini karıştırmak, Türkiye'yi dünyada güç duruma düşürmek isteyenlerin tertibidir. Herkes bu alçakça saldırıdan üzerine düşen sorumluluğu almalıdır.Herkes bu alçakça saldırıdan üzerine düşen payı almalıdır. Böyle girişimler Türkiye'nin hoşgörü ve barış ortamını sarsmaya yetmeyecektir.

Abdülkadir Aksu/İçişleri Bakanı
Değerli gazeteci Hrant Dink'e yapılan menfur saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum. Bu saldırı hepimizi derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Bu saldırı, ülkemizdeki huzur güven ve istikrar ortamına yapılan bir saldırıdır. Bu tür eylemlerle bir yere varılması, bir amaca ulaşılması mümkün değildir. Bu saldırı demokrasiye, barışa ve kardeşliği yapılan saldırıdır. Herkesi sağduyulu, soğukkanlı olmaya çağırıyorum.

ABD Büyükelçiliği
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Dink'in öldürülmesinden şoke olunduğu ve derin üzüntü duyulduğu ifade edilirken şöyle denildi: "Dink'in ailesine ve sevenlerine en içten baş sağlığı dileklerimizi iletir, bu iğrenç saldırının failinin süratle adalet önüne çıkarılacağı ümidimizi ifade ederiz."

Olli Rehn/ AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi

Haberin Devamı

Olli Rehn, 'Bu vahşi cinayetten şok oldum ve üzüntü duydum” şeklinde tepki gösterdi. Rehn, yaptığı yazılı açıklamada, Hrank Dink'in “mahkumiyetine rağmen, fikirlerini savunan ve açık tartışmaya katkı sağlayan saygın bir aydın olduğunu” belirtti. “Hrant Dink, Türkiye'de ifade özgürlüğünün savunucuları arasındaydı” diyen Rehn, bu cinayetin tüm yönleriyle soruşturulacağı ve suçluların yargılanacağı konusunda Türk makamlarına güvenini vurguladı.

Haberin Devamı

Fransa'daki Ermeniler suikastı kınadı
Fransa'daki Ermeni Davasını Savunma Komitesi (CDCA) tarafından yapılan açıklamada, "Gazeteci Hrant Dink'e yönelik korkakça saldırıyı en şiddetle biçimde kınıyoruz" denildi. Hrant Dink için "diyalog insanı" ifadesini kullanılan açıklamada, Dink'in Ermeni konusundaki açıklamaları yüzünden yargılandığı belirtildi.
Açıklamada, AB ve Fransa'nın bu cinayetin sorumlularının bulunması için uluslararası bir soruşturma komisyon kurulmasına destek vermeleri istendi. "CollectifVan" isimli kuruluşun yaptığı açıklamada, Dink'e yapılan suikastın "büyük bir dehşetle" karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Fransa'da mecliste kabul edilen ve sözde Ermeni soykırımın inkarını suç sayan yasa teklifin Senatodan da geçmesi için "hükümetin üstüne düşen sorumluluğu alması" istendi.

Haberin Devamı

Eckart Cuntz/Almanya'nın Ankara Büyükelçisi
Gazeteci Hrant Dink'in bir saldırı sonucu öldürüldüğünü büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Dink, Türkiye'de basın ve fikir özgürlüğü için cesurca mücadele edenlerden biriydi. Tüm yakınlarının ve dostlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. Bu cinayeti şiddetle kınıyor ve Türk makamlarının ısrarla katili aramayı sürdüreceklerine inanıyorum.

Murat Karayalçın/SHP Genel Başkanı
Dink’in öldürülmesinin barışa, kardeşliğe, yurttaşlığa ve Türkiye’ye sıkılmış bir kurşundur. Güvenlik yetkililerini en kısa sürede katillerini bulmaya, herkesi soğukkanlı olmaya çağırıyorum

Zeki Sezer/DSP Genel Başkanı
Ü
lkenin birliğine, dirliğine, demokrasiye ve düşünce özgürlüğüne yöneldiğine kuşku olmayan bu hain saldırıyı nefretle kınıyorum. Demokratik bir düzende düşünenlere yaşama hakkını bile çok gören bir zihniyet, ancak insanlık dışı bir anlayışı temsil edebilir. Bu kritik dönemde herkesin sağduyu ile davranması gerektiğine inanıyor ve olayın faillerinin en kısa sürede yakalanmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Muhsin Yazıcıoğlu/BBP Genel Başkanı 
Cinayetin, Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaktan ABD Temsilciler Meclisi’nde bekleyen soykırım tasarısının geçirilmesini kalaylaştırmaya kadar bir çok gerekçe olabileceğini düşünüyorum.Ancak o ya da bir başka şekilde hangi gerekçe olursa olsun sonuçta cana kıyılması tasvip edilemez. Failler bir an önce yakalansın, Türkiye üzerindeki karanlık oyunlar ortaya çıkarılsın.

Osman Arslan/Yargıtay Başkanı
Bir Türk vatandaşının bir Türk Ermenisi’nin öldürülmüş olmasından dolayı üzgün olduğumu söylemek isterim. Bir gazetecinin fikirlerinden dolayı bir cinayete kurban gitmiş olması kabul edilemez. İnanıyorum ki suçu işleyenler en kısa zamanda yakalanacak ve Türk adaleti onları en adil biçimde yargılayacaktır.

Haberin Devamı

Ertuğrul Günay /Yeni Siyaset Girişimi 
Hrant Dink bu ülkenin değerli bir evladı ve aydını idi. Bu saldırıyı yapanlar Türkiye’nin barış, birlik ve demokrasi içinde gelişmesini ve dünyada saygın bir konuma erişmesini istemeyen çevrelerdir

Eğitim-Sen MYK
K
urşunlar Türkiye demokrasisine sıkıldı.  Türkiye’yi bu kurşunlarla yeniden karışıklıklara, kaos ortamına sürüklemek isteyenler amaçlarına ulaşamayacaklar. Failler ve arkalarındaki güçler derhal yakalanıp kamuoyuna açıklanmalı.

İsmail Hakkı Tombul/KESK Genel Başkanı
S
aldırı 301’inci madde üzerinden yürütülen tartışmaların sonucunda adım adım gelinen bir noktadır. Türkiye’de farklı kimlik ve kültürlerin bir arada yaşamasına dair gerekli hoşgörü ortamının yaratılması için hükümet bir an önce bu olayı aydınlatmalı, failleri ortaya çıkarmalıdır

TGC Yönetim Kurulu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in silahlı saldırı sonucu öldürülmesini şiddetle kınadı. TGC'den yapılan yazılı açıklamada, “Bu saldırı, Dink'in kişiliğinde bir yanıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik geleceğine, öbür yanıyla da ifade özgürlüğüne yöneliktir” denildi.

ANAP Genel Başkanı Mumcu
Sorumlular biran önce bulunmalı
Bu son yıllarda Türkiye'nin başına gelmiş en kötü şey. Türkiye'nin itibarına gelmiş bir saldırıdır. Orada atılan slogonlar provokasyanların amaçlarına ulaştığını gösteriyor. Türkiye'nin yapabileceği yegane şey biran önce sorumluları bulmalı ve dünyanın gözü önünde cezalandırmalıdır

Ali Bardakoğlu/ Diyanet İşleri Başkanı
'Ülkemizi zedeleyen olumsuzluk'
Prof. Dr. Bardakoğlu, “Bu tür olaylar, hepimizi üzen olaylardır. Ülkemiz birlik, dirlik ve huzur ülkesidir. Kimse kimsenin burnu kanatmasın. Emniyetimiz gereken tedbiri alacaktır ve sorumlular yakalanacaktır. Ülkemizi fevkalede zedeleyen, gölgeleyen olumsuzluklardır. Bunların hiç birini tasvip etmek mümkün değildir. Duamız, gönlümüzdeki umudumuz, bunların hiç olmamasıdır” dedi.

Ferai Tınç/Hürriyet Gazetesi yazarı/
Devlet namus meselesi yapmalı
Nefret ve acıyla karşılıyorum. Böylesine alçakça cinayete gitmesini namus meselesi haline getirmeliyiz. Dink, çözümden yana olan, şiddete karşı yönüyle ortaya çıkan meslektaşımızdı. Türk Ermenisi'ydi. Türkiye böyle bir ülke olmamalıdır. Bu olayın üzerine devlet gitmelidir. Dink, yapayalnız bırakılan birçok insandan biriydi. Onların güvenliğinden devlet sorumludur. Ben bunun önemli bir güvenlik boşluğundan kaynaklandığına inanıyorum.

Joost Lagendijk/ Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı
Dink siyasi boyutu da olan bir insandı, ifade özgürlüğü için savaştı; Türkiye'de soykırım tartışmalarında önemli bir rol oynadı" dedi. Lagendijk bu cinayetle Türkiye'ye çok kötü bir mesajın verildiğini de söyledi. "Verilen mesaj, ifade özgürlüğü konusunda ya da hassas konularda konuşarak adını duyuran herkesin öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğudur," diyen Lagendijk sözlerine şöyle devam etti: "Bu da Türkiye için, Türkiye'de hassas konularda yapılması gereken tartışmalar için çok kötüdür. Bu bir kişinin başına geliyorsa, aynı durumda olan diğerleri de şimdi konuşmadan önce iki kez düşünecektir."

Oktay Ekşi/Basın Konseyi Başkanı
Cinayeti işleyen failin gerekçesi ne olursa olsun ülkemize yapılmış en büyük kötülüktür. Yıllardır ülkemize yapıştırılmak istenen ‘Ermeni Soykırımı’ iftiralarının tarafları bu olaydan sonra ellerinin güçlendiğini düşüneceklerdir. O da özellikle ABD kongresi’nin, ulusumuza yönelik iftiraları gerçek saymasını isteyenlerin önerisini kabul etmesine yol açacaktır. Onu izleyecek dönemin ülkemizi ve ulusumuzu ne büyük sıkıntılara sokacağını düşünmek bile istemiyorum.

Süleyman Çelebi/DİSK Genel Başkanı
Çelebi, Türkiye’de demokratikleşme üzerine yapılan tartışmaların hızlandığı bugünlerde hem Ankara’da ki Barış konferansının yakaladığı başarının hem de 12 Eylül Anayasasının değiştirilmesine yapılan vurguların eskiye oranla birçok çevreden de açıkça dillendirilmesi mutlaka ki baçı çevreleri rahatsız etmiştir” dedi. Dink’e yapılan bu saldırının Türkiye’de ki karanlık güçlerin hala iş başında olduğunu gösterdiğini belirten Çelebi, suçluların en kısa zamanda yakalanarak gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını istedi.

Prof. Dr. Mahir Kaynak

Prof. Dr. Mahir Kaynak, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin, “tamamen dış kaynaklar tarafından yapılmış bir operasyon” olduğunu savundu.Kaynak, saldırının altında sözde Ermeni soykırımının bu kadar ön plana çıkarılmasının sebeplerinin aranması gerektiğini vurguladı. Mahir Kaynak, “Bu, geçmişin bir muhasebesi değil, ama geleceğe yönelik bir politikanın işaretidir. Türkiye'yi soykırımcı tanıtacaklar ve Türkiye Kuzey Irak'ta ve Güneydoğu Anadolu'da bir operasyona girerse, orada yaptıkları bu soykırımın içine dahil edilecek. Bu, bizim geleceğe yönelik operasyonlarımızı sınırlamak amacını taşıyor. Hrant Dink'in öldürülmesi de bunu pekiştiriyor. (Türkiye azınlıklara karşı acımasızca davranıyor ve onlara karşı suikastlar düzenliyor) denilmek isteniyor. Bu, tamamen dış kaynaklar tarafından yapılmış bir operasyondur” şeklinde konuştu.

Vartan Oskanyan/ Ermenistan Dışişleri Bakanı

DİNK'E SUİKAST HABERİ BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR ŞOK

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesini kınadığını belirterek, “Türk Ermenisi gazeteci Hrant Dink'e suikast yapılması haberi bizim için büyük bir şok” dedi.

Vartan Oskanyan açıklamasında, Hrant Dink'in, insanlar arasında karşılıklı diyalog, anlayış ve barış olacağı inancıyla yaşadığını ifade ederek, “Bu olayı, nedeni ne olursa olsun kesinlikle kınıyor, Türk yetkililere sorumlularla ilgili herşeyin açıklığa kavuşturulması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Öte yandan AGİT Basın Özgürlükleri Temsilcisi Miklos Haraszti de, Dink'in öldürülmesini kınadığını ifade ederek, “Korkakça yapılan bir eylemin trajik bir kayıpla sonuçlandığını” söyledi.

Kadir Topbaş/ İstanbul Büyükşehir Başkanı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, “Farklı din ve milletlerden insanların bir arada barış içinde yaşadığı şehrimizde böyle bir saldırının gerçekleştirilmiş olmasını nefretle kınıyorum” dedi. Topbaş, yayınladığı kınama mesajında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in hunharca bir saldırı sonucu öldürülmesini büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Tom Casey/ ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, gazeteci Hrant Dink'in, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesini trajik bir olay olarak nitelendirerek, bu cinayetin kaygı verici olduğunu söyledi.Tom Casey, gazetecilere açıklamasında, “Bu açıkça trajik bir olay. Kimin sorumlu olduğunu bizim bilmediğimiz ve Türk yetkililerinin araştırdığı bu olay, kaygılara yol açıyor” dedi. Casey, Dink'in, yazdıklarından dolayı tehditler aldığını hatırlatarak, ”Biz, kesinlikle, insanların görüşlerini özgürce ifade etmelerinden dolayı herhangi bir misillemeye uğradığı veya yıldırıldığı bir durum görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Amerikan Ermeni Meclisinden kınama

ABD'de yaşayan Ermeni toplumunun daha ılımlı unsurlarını biraraya getiren Amerikan Ermeni Komitesi (AAA), gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesini kınayarak, “Dink'in, aldığı riskleri bilmesine karşın karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü ve diyaloğu hızlandırmak için hizmet etmeye kararlı bir kişi olduğu” yorumunu yaptı. AAA'dan yapılan açıklamada, “Türkiye'nın en ileri gelen Ermeni seslerinden biri” olarak nitelendirilen Hrant Dink'in, dile getirdiği görüşleri yüzünden güpegündüz vurulduğu bildirildi. Açıklamada, “Kuruluşumuz, bu bariz siyasal cinayeti kınıyor ve olağanüstü bir insan ve sivil haklar savunucusunun kaybının açısını hissediyor. Dink, üstlendiği kişisel risklerin bilincinde olmasına karşın, karşılıklı anlayışı, hoşgörüyü ve diyaloğu hızlandırmak için hizmet etmeye kararlı bir kişiydi” denildi. AAA, “Türkiye'de demokratik değişimi savunan Dink'in, insan haklarına olan bağlılığıyla daima hatırlanacağını” kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!