MGK, AB’ye ilk defa rest çekti

Güncelleme Tarihi:

MGK, AB’ye ilk defa rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2006 00:00

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin müzakere sürecinin önüne Kıbrıs şartını çıkarmaya devam etmesi halinde, ilk kez müzakerelerin sürmeyebileceği mesajını verdi.

MGK, müzakerelerin devamı için, AB’ye, Türkiye’nin dile getirdiği "Kıbrıs’ın müzakere süreciyle ilgisi olmadığı" görüşünü paylaşmak zorunda olduğu restini çekti. Önemli bir kaynak, bunun çok net olarak, "Kıbrıs şartını masadan kaldırın" anlamına geldiğini söyledi. Ancak Kurul, buna rağmen Türkiye’nin AB’ye üyelik hedefine bağlılığını koruduğunu ve bu bilinçle çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

ÇİFTE STANDART OLMAZ

AB’nin müzakere sürecinin önüne Kıbrıs engeli çıkarmasının kabul edilmez olduğu ve Türkiye’ye "çifte standart" uygulandığı mesajı, dün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yaklaşık 5 saat süren MGK sonrası yayınlanan bildiriye şöyle yansıdı: "AB tarafından diğer ülkeler için öngörülmeyen ölçüt ve yöntemlerin Türkiye için de öngörülmemesi ve müzakere sürecinin önüne Kıbrıs gibi bu süreçle ilgili olmayan engellerin çıkartılmaması beklenmektedir. Bu anlayışımızın AB tarafından da paylaşılması, müzakere sürecinin sürdürülebilirliği açısından bir zorunluluktur."

GÜL İLE BENZER İFADE

MGK bildirisinde, AB Dışişleri Bakanları’nın Türkiye ile 8 müzakere başlığını askıya alması kararından sonra "Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir döneme girdiği de" ifade edildi. Bu bölümün, 19 Aralık günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün basın toplantısındaki söylemiyle benzerlik içermesi dikkat çekti.

IRAK VE SADDAM

MGK’nın diğer önemli gündem maddesi Irak oldu. Irak görüşülürken, devrik lider Saddam Hüseyin hakkındaki idam kararının temyiz mahkemesinde onaylanması sonrası yaşanabilecek gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.

TERÖR BİRİNCİ MADDE

Bu arada diğer MGK bildirilerinde olduğu gibi dünkü bildiride de terör konusu yine birinci madde olarak yer aldı ve "Başta bölücü terör örgütü olmak üzere iç güvenliğe ilişkin diğer konular ele alınmıştır" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!