VIP hacıya özel şeytan taşlama

Güncelleme Tarihi:

VIP hacıya özel şeytan taşlama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

Hacdaki şeytan taşlama bölgesi izdihamdan ölümleri azaltmak için yeniden düzenleniyor. 6 katlı yol şeklinde olarak hazırlanan projede bir kat da VIP konuklara ayrılacak. Proje 2009’da bittiğinde saatte 625 bin kişi geçiş yapabilecek.

HER yıl izdiham nedeniyle onlarca hacı adayının ölümüne neden olan Mina’daki şeytan taşlama bölgesi yeniden düzenleniyor. Bin Ladin Grubu’nun yaptığı ilk etabı biten proje tamamlandığında, saatte 625 bin hacının geçmesi sağlanacak. 6 katlı yol şeklindeki projeyle bölgeye 2 de helikopter pisti yapılacak.

Şeytan taşlama bölgesi, geçen yıl 360 kişinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından yıkılıp yeniden yapılmaya başlandı. İhalesini Bin Ladin Grubu’nun üstlendiği 4.2 milyar Riyal’lik (yaklaşık 1.6 milyar YTL) projede, 8 bin işçi çalışıyor. İlk etabı biten proje için yapılan genişletme çalışmalarında, arkadaki dağ tıraşlandı. Bin Ladin Grubu, inşaatta kullanılacak malzemelerin üretimi için Cidde yakınındaki Bahra’da fabrika kurdu.

Bu yıl bodrum, giriş ve birinci katlarındaki 2 giriş, 3 çıkışı kullanılacak proje tamamlandığında 6 katlı yollar olacak ve katlardan biri VIP konuklara ayrılacak. Suudi Arabistan Belediye ve Köy İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dr. Habib Zeyn El-Abidin’in verdiği bilgiye göre, bu yıl şeytan taşlamak için yapılan yeni yol, izdihamın yoğun olduğu anlarda bile acil müdahale ekiplerinin olay yerine daha çabuk ulaşmasına olanak sağlıyor.

ARAÇ GİRİŞİ YASAK

Şeytanları temsil eden 3 taşın bulunduğu cemarat alanında ezilmeye neden olacak duvar yok. Şeytanların bulunduğu havuzu çevreleyen duvarlar da olası izdihamda hacı adaylarının ezilmesine engel olmak için süngerle kaplandı. Bu yıl hizmete açılan 2 katı saatte 250 bin hacı kullanabilecek. Proje 2009’da bittiğinde tüm katlarda, metrekarede 4 hacı olmak üzere saatte 625 bin hacı geçiş yapacak. Şeytan taşlama mahaline araç girişi de yasaklandı. İzdiham yaşanmaması için acil servis araçları, bodrum katından giriş yaparak, tüneller vasıtasıyla üst katta yaşanan olaylara müdahale edecek. Tünellerden biri sadece VIP konukların kullanımına açık olacak.

24 SAAT İZLENECEK
/images/100/0x0/55ea8986f018fbb8f886756f


Projede VIP konuklar ve acil müdahalelerde kullanmak için 2 helikopter pisti bulunuyor. 6 katta toplam 10 giriş, 12 çıkış kapısı olacak. Taşlama bölgesinde inşa edilecek 6 kulenin birinde, ihtiyaç halinde ambulansı yukarı katlara çıkarabilecek dev asansör bulunacak. Taşlama sırasında atılan taşlar bodrum katında toplanacak. Bütün çöpler ve taşlar yeraltında depolanıp kamyonlarla Mina’dan dışarı çıkarılacak. Taşlama bölgesi olası izdihamı önlemek için gelişmiş erken uyarı sisteminin bulunduğu kriz merkezinde monitörler aracılığıyla 24 saat izlenecek. Daha sonraki yıllarda gerek duyulursa, köprü katları artırılacak. Proje, raylı taşıma sistemine geçilmesine uyumlu.

Yollar genişleyecek
/images/100/0x0/55ea8986f018fbb8f8867571


Geçmiş yıllarda izdiham nedeniyle yaşanan faciaların yinelenmemesi için giriş ve çıkış sayılarının artırılmasının yanı sıra temsili şeytanların bulunduğu alan ile bağlantı yolları da genişletildi.

Tavan yanmaz kumaştan

Mina’daki şeytan taşlama bölgesindeki projede hacı adayları için birçok kolaylık düşünüldü. 6 katlı olacak kompleksin en üst katı hacı adaylarını yağmur ve güneşten korumak için Mina’daki çadırlarda kullanılan yanmaz kumaşla kaplanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!