İhale operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İhale operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 00:00

Sağlık ve Bayındırlık bakanlıkları ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle geniş çaplı operasyon başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in talimatıyla yapılan ihbarı değerlendiren polis, 2 bürokratın da aralarında bulunduğu çoğu müteahhit 59 kişiyi gözaltına aldı.

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in talimatıyla, ihalelerde yolsuzluk yapıldığına ilişkin ihbar, 11 ili ve 35 ihaleyi kapsayan büyük bir ihale yolsuzluğuna dönüştü. Polis, Belediye Başkanlığı, Sağlık ve Bayındırlık Bakanlıkları görevlileri ile çok sayıda müteahhit ve işadamının da aralarında bulunduğu 59 kişiyi gözaltına aldı.

16 ay önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Yenimahalle’de yapacağı 5 milyon YTL’lik "Rehabilitasyon Merkezi" ihalesi sırasında bir müteahhit şikayette bulundu. Müteahit, ’D. İnşaat’tan Şükrü adlı bir şahsın da aralarında bulunduğu çete’nin kendisini ihaleye girmemesi için tehdit ettiğini, bu nedenle ihaleye giremediğini öne sürdü. Müteahhit, belediyeden ihalenin iptalini istedi. İhaleyi iptal isteğini kabul etmeyen Belediye, şikayeti Cumhuriyet Savcılığı’na bildirdi.

35 İHALE

Savcılığın talimatı üzerine Ankara Emniyeti Kaçakçılıkla ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ’Kolon Operasyonu’ adını verdikleri operasyonu başlattı. Polis, mahkeme izniyle yüzlerce kişinin telefonunu dinlemeye aldı. Bu teknik takip sırasında belediyede görevli bazı personelin müteahhitlerle işbirliği yaparak kamuyu zarara uğrattığı tespit edildi. Aynı müteahhitlerin, Sağlık ve Bayındırlık Bakanlığı ihalelerine katılarak usulsüz hakedişler aldığı, bu kişilerin Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda görevli şube müdürü M.N.Y. ve raportör M.A.E. ile de bağlantılı oldukları tespit edildi. Çetenin başındaki kişinin ise A.K. isimli bir şahıs olduğu öğrenildi. Çetenin toplam 150 milyon YTL bedelindeki 35 ihale için 50’ye yakın şirketle bağlantılı faaliyet gösterdikleri ortaya çıkarıldı. Çetenin karıştığı ihaleler içinde Ankara Onkoloji Hastanesi ile ilgili bir ihale de bulunuyor.

11 İLDE OPERASYON

Emniyet birimleri, iki bakanlık ve bazı belediyelerdeki yolsuzluk araştırmasını önceki gün tamamladı ve aralarında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Diyarbakır ve Ankara’nın da bulunduğu toplam 11 ilde aynı anda operasyon başlattı. ’Kolon Operasyonu’ sırasında ikisi belediye görevlisi, üçü Sağlık Bakanlığı’nda bürokrat olmak üzere toplam 53 kişi gözaltına alındı. Yakalananların çoğunun müteahhit ve inşaat malzemesi satan işyeri sahibi olduğu belirtilirken, olaya politikacı ya da üst düzey bürokrat adının karışmadığı vurgulandı.

Yetkililer, gözaltına alınanlarla birlikte çok sayıda doküman ve bilgisayara el konduğunu, gözaltı sayısının 70’e çıkabileceğini kaydetti. Bu arada, gözaltına alınan kişilerden 25’i Ankara Adalet Sarayı’ndaki Adli Tıp Kurumu’da sağlık kontrolünden geçirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!