Irak toplantısında Taliban rahatsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Irak toplantısında Taliban rahatsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 00:00

Sünni dini liderlerin katılımıyla İstanbul’da yapılan toplantıya Iraklı Sünni Ulema Komitesi lideri Şeyh Haris El Dari’nin de gelmesi ABD ve Irak’ta sıkıntı yarattı. Iraklı Şii ve Kürt gruplar ülkedeki iç savaştan El Kaide ve Taliban’la bağlantısı olduğunu iddia ettikleri Dari’yi sorumlu tutuyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da, Irak, Katar, Yemen ve Suudi Arabistan’dan bazı Sünni dini liderlerin katılımıyla "Irak halkına yardım" amacıyla merkezi Katar’da bulunan "Saldırganlığa Karşı Küresel Direniş Girişimi" tarafından gerçekleştirilen toplantının, ABD ve Irak’taki merkezi yönetimi rahatsız ettiği ileri sürüldü. Washington ve Bağdat’ın rahatsızlığı, toplantının yapılmasına öncülük eden Iraklı Sünni Ulema Komitesi lideri Şeyh Haris El Dari’den kaynaklandı.

DÜZENLEYEN TALİBAN MI

Irak’taki Kürt ve Şii gruplar, ülkedeki "iç savaş"tan El Dari’yi sorumlu tutarlarken, Sünni liderin El Kaide ve Taliban’la doğrudan bağlantısı olduğunu savunuyorlar. ABD bu iddiayı ciddiye alırken, El Dari’nin yasak olmasına rağmen Irak’a kimi zaman illegal yollardan girdiği, çoğunlukla da Suudi Arabistan ve Ürdün’de yaşadığı iddia ediliyor.

ERTELENMİŞTİ

İstanbul’daki toplantının ilk olarak 15-16 Kasım tarihlerinde yapılması planlanmıştı. 12 ülkeden 150 delegenin katıldığı toplantıyı organize eden girişim, ertelemenin Irak Başbakanı Nuri El-Maliki’nin yaptığı baskı üzerine Türk hükümetinin isteğinden kaynaklandığını öne sürmüştü. İstanbul’daki Kaya Ramada Oteli’nde düzenlenen toplantıya Irak Türkmen Adalet Partisi Genel Başkanı Enver Bayraktar, Irak’taki (Sünni) Müslüman Ulema Komitesi lideri Şeyh Haris El Dari, bazı Iraklı Sünni bilginler, Katar, Yemen ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden STK temsilcileri ve düşünürler katıldı.

İRAN’I BERTARAF EDERİZ

Basına kapalı toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haris El Dari, Irak’taki durumun ABD işgalinden kaynaklandığını ve işgalin çatışmayı körüklediğini söyledi. ABD işgalinin hemen sona ermesi gerektiğini ifade eden El Dari, "istikrarsızlığın diğer bir nedeni olarak tanımladığı İran’ı ise Irak halkı olarak kendilerinin bertaraf edebileceklerini" söyledi.

DIŞİŞLERİ YALANLADI

İstanbul toplantısının "Taliban Türkiye’de mi?" sorusuna neden olması, Ankara tarafından tepkiyle karşılandı. Dışişleri kaynakları, toplantıya Taliban’ın katıldığını söylemenin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığı görüşünü dile getirdiler.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan yaptığı yazılı açıklamada, toplantının Irak’ın güvenliğine katkıda bulunmasını umduklarını ifade etti. Tan, "Türkiye serbest bir ülkedir. Ülkemizde her gün sivil toplum örgütleri tarafından onlarca toplantı düzenlenmektedir. İstanbul’daki organizasyon da, bu sayısız toplantıdan bir tanesi olarak görülmektedir" dedi. Tan, "Başbakan Maliki başkanlığındaki Irak Hükümeti’ne verdiğimiz destek de, adı geçenin Kasım ayında ülkemize yaptığı ziyaret sırasında açıkça ortaya konduğu üzere, devam etmektedir" dedi.

YENİ ŞAFAK’TAKİ YAZI

Haberin Devamı

Hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinin yazarı İbrahim Karagül de dünkü "Cennet Krallığı ve Yeryüzü Cenneti" başlıklı köşe yazısında "Türkiye’nin organize ettiği iki günlük toplantıya Taliban temsilcilerinin de katılması, size göre ilginç değil mi? Afganistan ve Irak’ta çok şey değişecek gibi" diye yazdı.

ABD ve İran’ı sorumlu tuttular

/images/100/0x0/55eb507ef018fbb8f8b94c71


Beylikdüzü’ndeki Kaya Ramada Otel’deki toplantıda bazı katılımcılar görüşmeler öncesi dua edip tespih çekerken bazıları dikkatle ellerindeki metinleri okudular. Kadın gazeteciler, organizatörlerin uyarısı üzerine başlarını kapattıktan sonra sonuç bildirisinin açıklandığı salona kabul edildiler. Saldırganlığa Karşı Küresel Direniş Girişimi Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Amr Enaimi’nin okuduğu sonuç bildirisinde Irak’taki insan hakları ihlallerinden ABD ve İranlı yöneticiler sorumlu tutularak, "ABD güçlerinin Irak’tan tamamıyla çekilmesi ve İran’ın, Irak’ın içişlerine karışmaktan vazgeçmesi" istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!