AİHM'den KKTC'deki komisyona onay

Güncelleme Tarihi:

AİHMden KKTCdeki komisyona onay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 13:04

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rum Arestis davasında Türkiye’yi 35 bin Euro mahkeme masrafı olmak üzere, toplam 885 bin Euro ödemeye mahkum etti. Ancak halen bekletilen bin 400 kadar Rum başvurusunu, Tazmin Komisyonu’na yönlendirdi.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye ve KKTC açısından “çok kritik” bir karar verdi. AİHM, Rum Myra Ksenides Arestis’in başvuru üzerine daha önce Türkiye aleyhinde sonuçlandırdığı davaya ilişkin tazminat kararını açıkladı. Buna göre Türkiye, toplam 885 bin Euro tazminat ödeyecek.

AİHM kararında, KKTC’de Tazmin Komisyonu’nun oluşturulduğuna dikkat çekilerek mekanizmanın “ilke olarak” AİHM’in Arestis davasına ilişkin kararının gerekliliklerini karşıladığı belirtildi. AİHM’in bu kararı, KKTC’de oluşturulan Tazmin Komisyonu’na onay olarak yorumlanabilir. AİHM'in, Tazmin Komisyonu’na “geçer not” vermesiyle birlikte halen bekletilen bin 400 kadar Rum başvurusu, Tazmin Komisyonu’na yönlendirecek.

KKTC TIRNAK İÇİNDE

Mahkeme, tazminat kararında Kuzey Kıbrıs’ta mülk bulunan Rumlara tazminat ödenmesi ile ilgili olarak 2003 yılından bu yana atılan adımlara dikkat çekildiği kararda KKTC’nin adı tırnak içinde kullandı. Bu çerçevede Haziran 2003’de KKTC’de onaylanan yasal düzelmemesi çerçevesinde bir komisyon kurulduğu da ancak bu mekanizmanın, 2004 yılında Arestis’in başvurusunun kabul edilebilirliği değerlendirilirken “etkin” ve “uygun” olarak görülmediği anımsatıldı.

Haberin Devamı

1945 doğumlu Arestis’in şikayeti üzerine açılan dava, 22 Aralık 2005 tarihinde açıklandı. Mahkeme yargıçları, bir oya karşı altı oy ile Arestis’i haklı bularak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ilişkin Birinci Protokolün özel ve aile yaşamı hakkı ve mülkiyetin korunması hakkı ile ilgili maddelerini ihlal ettiğini hükmetmişti.

Ancak AİHM, oy birliği ile Türkiye’ye etkin bir iç hukuk yolunu bulması için altı ay süre vermiş ve bunun uygulamasını görmek üzere yaklaşık bin 400 Rum başvurusunun değerlendirilmesini ertelemişti. Mahkeme, Arestis’e mahkeme masrafları için 65 bin Euro ödeme yapılmasını isterken tazminat kararı için henüz hazır olmadığını belirtmişti.

Bunun üzerine, KKTC’de bir Tazmin Komisyonu kuruldu. Rum Yönetiminin olumsuz tutumuna karşın şimdiye kadar 70 Rum’un başvurduğu belirtilen komisyonun da bazı davaları kararını bağladığına dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!