ABD Elçiliği’nde trafik zirvesi

Güncelleme Tarihi:

ABD Elçiliği’nde trafik zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

Oğlunu Bodrum’da trafik kazasında kaybettikten sonra Uluslararası Yol Güvenliği Vakfı’nı kuran Rochelle Sobel, Türkiye’de trafik kazalarının azaltılması için önerilerde bulundu. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un konutunda yapılan zirveye, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve emniyet yetkilileri de katıldı.

11 yıl önce 25 yaşındaki oğlu Aron’u Bodrum-İzmir Karayolu’nda geçirdiği trafik kazasında kaybettikten sonra ’Uluslararası Yol Güvenliği Vakfı’nı kuran Rochelle Sobel, Türkiye’deki trafik kazalarının AB ortalamasının 3-6 kat üstünde olduğunu belirterek ilginç önerilerde bulundu.

WİLSON’UN KONUTUNDA ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın konutunda düzenlenen Sobel’in toplantısına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, emniyetin trafik şubesi yetkilileri, parlamentoda bulunduğu dönemde TBMM Trafik Araştırma Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten Ahmet Tan katıldı. Toplantıda, önce ABD ve AB ülkelerinde trafik kazalarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler, büyük ekran TV’de gösterilerek anlatıldı. ABD Büyükelçisi Wilson, sunumdan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’deki trafikle ilgili izlenimlerini aktardı. Özellikle son yıllarda gerçekleştirilen bölünmüş yol uygulamasının olumlu olduğunu, ancak bu noktalarda sürücülerin hız kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

HER YIL 1.2 MİLYON ÖLÜ Daha sonra söz alan Rochelle Sobel, yol güvenliğine ilişkin önlemleri kapsayan bir konuşma yaptı. Sobel, 25 yaşındaki oğlu Aron’un ve beraberindeki 22 yolcunun 1995 yılında Bodrum-İzmir karayolundayken geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Sobel, dünya genelinde her yıl 1.2 milyon kişinin trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini 50 milyon kişinin de yaralandığını ifade etti.

AB ORTALAMASININ ÜSTÜNDE Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 bin kişinin trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Sobel, bu oranın Avrupa Birliği ortalamasının 3 ila 6 kat üstünde olduğunu belirtti. Sobel, kazaların önlenmesi için şu önerilerde bulundu:

Yol güvenliği sağlamak olması gereken bir yol güvenlik teşkilatı kurulmalı.

Hız sınırları azaltılmalı.

Eemniyet kemeri kuralı daha sıkı kontrol edilmeli,

Kan-alkol seviyesi sınırının daha net çizilmelerek takip edilmeli,

Kask takma zorunluluğu sıkı denetlenmeli.

Altyapının güçlendirilmeli.

Çocukların ayrıca mutlaka arka koltukta emniyet kemeri takarak oturmaları sağlanmalı.

GÖKÇEK’İN TALEBİ Gökçek ise "Ankara’da trafik denetimi belediyelere verilse iddia ediyorum kazalarda yüzde 70 azalma sağlarım" dedi. Wilson’un, Türkiye’deki trafik sorunu ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanlığı ile de bir görüşme yapacağı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!