Sapanca Gölü'nde su azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sapanca Gölünde su azaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 11:25

SAKARYA'nın içme ve kullanma suyunun temin edildiği, bugünlerde Yuvacık Barajı'nın suyunun tükenmesi nedeniyle İzmit'in de su almak için çalışma başlattığı Sapanca Gölü'nde kaynakların yetersiz olmasının yanı sıra yeterli yağış olmaması nedeniyle su düzeyi düşmeye başladı.

Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, gölün kodunun 32'den 31 metreye düştüğünü, bunun dikine 10 metrelik çekilme anlamına geldiğini söyledi. Keleş, “Kış mevsiminde olmamıza rağmen aşırı su kullanımı nedeniyle göl çekiliyor” dedi.

Devlet Su işleri (DSİ) Müdürlüğü verilerine göre, 16 dere ve yeraltı kaynağı ile beslenen Sapanca Gölü'nün su verimliliği yıllık minimum 120 milyon metreküp maksisum 130 milyon metreküp. Buna karşılık gölde su kullanımı ise bu rakamın üzerinde bulunuyor. DSİ verilerine göre, İzmit TÜPRAŞ, Sapanca Gölü'nden yılda 40 milyon metreküp su çekerken, Adapazarı içme suyu olarak gölden 50 milyon metreküp su alıyor. SEKA'ya yıllar önce tahsis edilen 30 milyon metreküp suyu ise İzmit Büyükşehir Belediyesi, “SEKA bize devredildi” diyerek suyu kullanıyor.

Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, kâğıt üzerinde Sapanca Gölü'nden yıllık 120 milyon metreküp su alındığını bu rakamın diğer etkenlerle birlikte 130-140 milyon metreküpe ulaştığını söyledi. Keleş, şöyle konuştu:

“Sapanca Gölü'nde kış aylarına girmemize rağmen su miktarı yaz ayındaki seviyeye düştü. Birkaç yıl önce 33'lerde olan su seviyesi şu anda 31'lere kadar düştü. Bu da dikine gölün 10 metre çekilmesi anlamına geliyor. Bunun nedeni de gölden alınan su miktarının artması. Buna karşılık göl derelerden yeterince beslenemeyince ortaya bu durum çıkıyor. Göldeki bu durumun engellenmesi için endüstriyel su kullanımının engellenmesi gerekir.”

Haberin Devamı

“1 METRE DAHA DÜŞERSE TEHLİKE BAŞLAR”

Adapazarı Su Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nde su düzeyinin hızla düşmesiyle ilgili soruları yanıtlarken, göl suyunun 1 metre daha düşmesi halinde gölün bataklığa dönüşebileceğini söyledi. Genel Müdür Rüstem Keleş, Sapanca Gölü'nün dünyanın kendi kendini yenileyen ender göllerinden biri olduğunu, su tüketiminin artması ve gölün yeterince beslenmemesi nedeniyle buradaki su düzeyinin hızla azaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Kış mevsimindeyiz. Su 33 metre olması gerekirken 31 metrenin altında. Bu da gölün 10-15 metre çekilmesi anlamına geliyor. Bu, göldeki su tüketiminin fazla olmasına karşılık gölün yeterince beslenmemesi anlamına geliyor. Gölü besleyen 12 derenin debisinin olması, yetersiz yağışlar en büyük etken. Göldeki su seviyesinin 31 metre altında olması gölün tehlike sınırı anlamına geliyor. Su seviyesi 29 metreye düşerse göl bataklığa dönüşebilir. Şu anda Sapanca Gölü yavaş yavaş buna doğru gidiyor. Bunun için acil önlem alınması gerekiyor.”

Haberin Devamı

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş gölün korunmasıyla ilgili olarak bakanlık nezrinde girişimlerde bulunduklarını söyledi.

SAPANCALILAR ŞAŞKIN

Sapanca Gölü'nde su düzeyinin düşmesi göl kıyısında rahatlıkla görülebiliyor. Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılan sahilde suyun 7-8 metre çekilmesi nedeniyle süs amaçlı konulan kayalar kıyıda kalırken, deniz bisikletlerine binilmesi için yapılan iskele de suyun azalması nedeniyle kıyıda kaldı.

Sapancalılar, göldeki su düzeyinin hiç bu kadar azalmadığını bildirerek, “Yaz aylarında bile göl bu kadar çekilmemişti. Aralık ayındayız yağmur, hatta kar yağmasına rağmen göldeki su seviyesi artmadı, aksine azaldı” diye konuştu.
Bazı Sapancalılar gölün kıyıdan yer yer 8-9 metre çekilmesinin gölün kaynağının kurumasından kaynaklandığını savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!