'Orman talanı yasadaki düzenlemeden'

Güncelleme Tarihi:

Orman talanı yasadaki düzenlemeden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2006 13:12

“Ormanların tahrip ve talan edilmesinin Anayasa ve yasalardaki düzenlemelerden kaynaklandığı” iddia edildi.

Haberin Devamı

Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikasından (Tarım Orkam-Sen) yapılan yazılı açıklamada, önceki yıllarda, 2/B adı verilen, orman niteliğini yitiren orman arazilerinin satışına izin verilmesi amacıyla Anayasa'da değişiklik yapılması yolunda yasal girişimlerde bulunulduğu anımsatıldı.

2/B'nin kabul edilmemesine karşın, bu arazilere yönelik talanın kaynağını, Anayasa'nın 169. ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesinden aldığı ileri sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“(Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen, aksine tarım alanlarına dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler; 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş olan tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılık için kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerler orman sayılmayabilecektir) ifadeleri ile 169. madde ormanlarımızın tahrip ve talan edilmesine davetiye çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

Ayrıca, devlet ormanı sayılan alanların turizm ve vakıf üniversitesi yatırımlarına tahsis edilmesi, orman yasasının içerdiği kimi maddeler (16, 18, 115) doğrultusunda taş, kum ve toprak ocaklarının açılması sonucu birçok ormanlık alan yok edilerek açılmakta ve fiili olarak artık geriye dönüşü olanaksız kılınmaktadır. Ormanlarımızın tahrip ve talan edilmesi Anayasa ve yasalardaki bu düzenlemelerden kaynaklanmaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!