554 yıllık tersane müze olacak

Güncelleme Tarihi:

554 yıllık tersane müze olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2009 00:00

İstanbul’un Osmanlı hakimiyetine girmesiyle, Fatih Sultan Mehmet’in gemilerini Haliç’e indirdiği bölgede kurulan Haliç Tersanesi yaşayan müze olacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Bostan, İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi, Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile tersaneyi müzeye dönüştürmek için çalışıyor. Tersanenin en önemli varlıklarından, üç taş havuz, başlarındaki kitabeler ve bekçi kulübeleri aslına uygun olarak restore edilecek. Havuzlarda Osmanlı’nın kullandığı kürekli, yelkenli ve buharlı gemileri temsilen aynı teknolojiyle gemiler inşa edilecek. Müzeyi gezenler, tarihi bir teknenin nasıl yapıldığını görecek, geminin içini gezebilecek. Aynı zamanda havuza su doldurup boşaltma işlemi de eskiden nasıl yapılıyorsa, öyle yapılacak. Bazı gemilerin inşasıyla ilgili belgeler de toplanarak sinevizyonlarla müzeyi gezenlere sunulacak. Yenikapı’daki metro kazısı sırasında ortaya çıkan Theodosius Limanı’nın batık gemileri de burada sergilenecek.
Eski adıyla Tersane-i Amire, şimdiki adıyla Haliç Tersanesi’nin, Unkapanı Köprüsü ile Alibeyköy arasındaki sahil şeridinde, 40-45 bin kişi çalışıyor, yılda 150 gemi üretiyordu. Teknolojik gelişmeler ve filodaki büyüme dikkate alınarak ilk olarak Valide kızakları inşa edildi. 1787’de İtalya’daki Vezüv Yanardağ’ından gemilerle getirilen volkanik taşlarla, 19’uncu yüzyılda üç havuz yapıldı. 14, 28 ve 32 bin metreküplük havuzlar, yeraltından tünellerle birbirine bağlı.

İTÜ’nün temelleri atıldı

İlk mühendislik okulu Mühendishane-i Bahri-i Hümayun, şimdiki adıyla İstanbul Teknik Üniversitesi, 1773’te Haliç Tersanesi’nde gemi mühendisi yetiştirmek için kuruldu. Cumhuriyet döneminin ilk gemileri burada üretildi. Tersanede şimdi şehir hatları gemilerinin bakımları yapılıyor.

Haberin Devamı

Kâbe Anahtarı’yla müzayede açılacak

İsmail AKTAŞ / İSTANBUL
PORTAKAL Sanat ve Kültür Evi tarafından, bir araya getirilen tablo, hat eserleri ve el yazmaları gibi 213 parça eser, 13 Aralık’ta düzenlenecek müzayedede satışa sunulacak. Müzayedenin gözdeleri ise 900 bin TL’lik fiyatıyla Süleyman Seyyid’in Karpuzlu Notürmort tablosu ve ismi açıklanmayan bir koleksiyonere ait Abbasi döneminden kalma Kabe Anahtarı olacak. 36 santim uzunluğundaki Kâbe Anahtarı’nın üzerinde gümüş kakma kufi yazıtta, El-Muntasır’ın ismi, 623 tarihi ve Ali İmran Suresi’nin 26’ncı ayeti yazıyor. Kâbe Anahtarı’nın fiyatı, müzayede günü verilecek tekliflere göre belirlenecek. Müzayedenin en yüksek fiyatlı eserleri ise şunlar:
Süleyman Seyyid’in “Karpuzlu Natürmort” tablosu 900 bin TL, Osman Hamdi Bey’in “Naile Hanım Portresi” tablosu 450 bin TL.

Haberin Devamı

Alev’in seramikleri Vallauris Kalesi’nde

Bülent OVACIK
PİCASSO, Chagall ve Matisse gibi birçok ünlü sanatçının seramik ürettikleri Fransa’nın güneydoğusundaki Vallauris kasabası, Türk seramik ustalarından Alev Ebuzziya Siesbye’i ağırlayacak. Vallauris Kalesi’nde yer alan Seramik Müzesi, 5 Aralık 2009–8 Mart 2010 tarihleri arasında Alev Ebuzziya Siesbye’nin sergisine ev sahipliği yapacak. “Alev’in Seramikleri” başlıklı sergide 57 adet yüksek pişirimli seramik ve sanatçının ünlü markalar için ürettiği 56 adet cam ve porselen tasarım yer alıyor.
Alev Ebuzziya Siesbye’nin eserleri aralarında Londra Victoria and Albert Museum ve New York Cooper Hewit Museum’un da bulunduğu 36 müzenin koleksiyonlarında yer alıyor. Fransa’da Türk Mevsimi, Türkiye ve Fransa’nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları’nın himayesinde düzenleniyor.

Haberin Devamı

Rüyayla başlayan yolculuk Kadıköy’de

Ömer ERDEM / DHA
2001’de resim yapmaya başlayan Mine Zabcı, kısa sürede bine yakın, soyut, akrilik, çizgi, fotoğraf, poster dizayn, heykel çalışmasına imza attı. İngiltere’deki Farnham’daki Yaratıcı Sanatlar Üniversitesi’nde (University for the Creative Arts) akademik eğitim de alan Zabcı, Londra’daki sanat çevrelerinde “The Word is, was, will God” adlı kataloğunu tanıttıktan sonra İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Kataloğu Kozyatağı Bakraç Sanat Galerisi’nde izlenebilecek olan Mine Zabcı, resimle olan macerasını “Bir rüyayla başladı” diye anlatıyor.

Ankara’ya başvurular başladı

DÜNYA Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen, 11-21 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşecek 21’inci Ankara Uluslararası Film Festivali’ne başvurular başladı. Yarışmalı bölümler başvuru 8 Ocak 2010’a kadar sürecek.

GÜNÜN AJANDASI

Keribar’dan farklı bir üslup

Haberin Devamı

Fotoğraf duayenlerinden İzzet Keribar’ın “Farklı Yaklaşımlar” isimli sergisi bugün İstanbul Amerikan Hastanesi Sanat Galerisi’nde açılıyor. Keribar alışılagelmiş fotoğraf üslubunun dışına çıktığı 40 eserini 16 Aralık’a kadar sergileyecek.

10’uncu yılda yeni proje

4 Ayak, dansın öncülerinden olan Zeynep Tanbay Dans Projesi 10’uncu yılını kutluyor. Ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim sorularıyla izleyicileri başbaşa bırakan yeni projesi ARAZ, bu akşam saat 20.00’de İstanbul’da CRR Konser Salonu’nda.

Çocuklar müzeyle tanışsın

İstanbul Oyuncak Müzesi’nde yarın Faber-Castell atölyesi var. Hem büyüklerin hem de çocukların keyifli saatler geçireceği atölyede 11.00 - 13.00 saatleri arasında “Sihirli Kalemler Oyuncak Müzesi’nde”  ve “Ellerim Şarkı Söylüyor” atölye çalışmaları yapılacak. Eğitimciler, çocuklara müzeyi gezdirecek ve yaratıcılık dersleri verecek. 0216 359 45 50.

Genç Osman’ın başına gelenler

Haberin Devamı

Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ve Şakir Gürzumar’ın rejisörlüğünü üstlendiği “Genç Osman” 6 Aralık’ta Ankara Büyük Tiyatro’da sahnelenecek. Akın Erozan, Tolga Tuncer’in rol aldığı oyunda genç ve tecrübesiz bir hükümdar olan Genç Osman’ın toplum hayatında ve devlet işlerinin yürümesinde yapmak istediği yeniliklere değiniliyor.

Bir demokrasi sorusu

Uluslararası birçok sergide küratörlük yapmış bağımsız eleştirmen, sanatçı ve sanat tarihçisi Robert C. Morgan bugün saat 18.30’da Akbank Sanat’ta bir konferans verecek. “Sanatın Serbest Bölgesinde Demokrasi Sorusu” başlığı altında konuşulacak konferansa giriş ücretsiz olacak ancak mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Tel: 0 212 252 35 00.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!