Askeri birliğe APS ile esrar servisi

Güncelleme Tarihi:

Askeri birliğe APS ile esrar servisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 00:00

İstanbul’dan Acele Posta Servisi (APS) ile gönderilen esrarı Eskişehir Birinci Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı’na soktukları ve kullandıkları ortaya çıkan 1 pilot ve 8 astsubay ağustostaki Askeri Şûra’da ordudan atıldı. Bugünkü Şûra’da esrar kullanan 8 hava astsubayının daha dosyası ele alınacak.

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nde 1’i pilot, 8’i hava astsubay 9 asker, esrar kullandıkları gerekçesiyle geçen ağustosta yapılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla ordudan ihraç edildi. Esrar kullandığı belirlenen 8 astsubayın daha durumu bugünkü YAŞ’ta belli olacak. TSK’da büyük rahatsızlık yaratan, Eskişehir’de Acele Posta Servisi (APS) yoluyla askerlere yapılan esrar servisi skandalı, şöyle ortaya çıktı:

LİSEDE BAŞLAMIŞLAR

Eskişehir’deki teknik liseden mezun olan gençler, hava astsubayı olmak için açılan sınava katıldı. Eskişehirli gençlerin önemli bir bölümü başarılı olarak İzmir Gürpınar Astsubay Hazırlama Okulu’na başladı. Özellikle Eskişehir’deki meslek lisesinden mezun olan bazı öğrenciler, Astsubay Hazırlama Okulu’na girmeden önce başladıkları esrar kullanımını, askeri okulda ve okul sonrası atandıkları birliklerde de sürdürdüler.

SEVGİLİSİ ALMIŞ

Eskişehir Birinci Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı’nda, bazı astsubayların esrar içtikleri yolundaki ihbarlar üzerine, askeri makamlar büyük bir gizlilik içinde çalışma yürüttü. Bu amaçla Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nden de yardım istendi. Esrarın, İstanbul’da B.Ç isimli bir kişi tarafından APS ile Eskişehir PTT’sine gönderildiği belirlendi. G.T isimli kadının, İstanbul’dan gönderilen paketi PTT’den alarak, asker olan sevgilisi S.Y’ye teslim ettiği belirlendi. S.Y’nin de uyuşturucuyu askeri birliğe soktuğu anlaşıldı.

SUÇÜSTÜ YAKALANDILAR

Polis ve askerin işbirliği sonucu, İstanbul’dan APS ile gönderilen ve içinde esrar bulunan paketi G.T’nin teslim alışı, bunu asker sevgilisi S.Y’ye teslim edişi yakından izlendi ve iki sevgiliye ’suçüstü’ yapıldı. Askeri makamlar tarafından sorgulanan S.Y., isteğe bağlı olarak belli dönemlerde uyuşturucunun kendisine ulaştırıldığını, daha sonra bunları bir askere teslim ettiğini ve kimlerin esrar kullandığını bilmediğini öne sürdü.

ESRARDAN 9 İHRAÇ

Soruşturma sonucu, esrar kullandıklarını itiraf eden askerlerle ilgili işlemler sonuçlandırıldı. Geçen ağustos ayında toplanan YAŞ’ta, bir pilot ile havacı 8 astsubay "esrar içtikleri" gerekçesiyle ihraç edildi.

GİZLİ SORUŞTURMA

Bugün toplanacak olan YAŞ’ta irticai faaliyetlerin yanısıra uyuşturucu kullanımına karışan subay ve astsubayların durumu da ele alınacak. Eskişehir’de görevli hava astsubaylardan 8’inin daha dosyasının Şûra’ya sunulacağı, bunların da esrar kullandığı gerekçesiyle ihraç edilebileceği belirtildi. 18 astsubay hakkındaki işlemler ise sürüyor. Büyük bir gizlilik içinde başlatılan ve askeri savcılık tarafından yürütülen soruşturmanın duyulmaması için polise de bilgi verilmediği, sadece ele geçirilen maddelerin cinsi konusunda Emniyet’ten bilgi istendiği öğrenildi.

ORGENERALİN RİCASI

Skandalın ardından Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert ile Birinci Hava Taktik Kuvvet Komutanı Korgeneral Bilgin Balandı’nın Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı’yla görüşerek, "etkin bir mücadele yapılmış olsa gençler bu kadar uyuşturucuya alışmazdı" dedikleri öğrenildi. Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı’nın da komutanlarla yaptığı bu konuşmadan sonra şikayet konusunu İl Emniyet Müdürü Dr. Savaş Yücel’e ilettiği öne sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!