Öğretmenlerin yüzde 74'ü borçlu

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlerin yüzde 74ü borçlu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00

Öğretmenler Günü'nde yapılan bir araştırma "eğitim ordusunun" borç içinde olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Eğitim Sen'in yaptığı “Öğretmenlerin Sosyo-Ekonomik Durumları Araştırması”na göre, öğretmenlerin yüzde 74'ünün borcu ya da taksidi bulunuyor; yüzde 34'ü konut, yüzde 32'si araba, yüzde 24'ü ise tüketici kredisi kullanıyor.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül-1 Kasım 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, Türkiye genelinde köy ve kentlerde görev yapan 2 bin 500 öğretmeni kapsıyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 70'i ilköğretim okullarında görev yapıyor, yüzde 68'i 36 yaşından büyük, yüzde 65'i erkek, yüzde 63'ü ise evli.

Araştırmaya göre, öğretmenler arasında tüketici, otomobil, konut kredisi ve kredi kartı kullanım oranı oldukça yaygın. Öğretmenlerin yüzde 74'ünün borcu ya da taksidi bulunuyor; yüzde 34'ü konut, yüzde 32'si araba, yüzde 24'ü ise tüketici kredisi kullanıyor.

Haberin Devamı

Araştırmaya katılanların yüzde 32'sinin 1500-3000 YTL arasında, yüzde 34'ünün ise 3 bin YTL'den çok borcu bulunuyor. Gıda ve temizlik giderlerine ait borç miktarı sorulduğunda, yüzde 64'ü bu oranın 500-1000 YTL arasında olduğunu söylüyor.

Öğretmenlerin yüzde 64'ü ekstra bir takım elbise almanın bütçelerini ”hissedilir oranda”, yüzde 58'si ise bir haftalık tatilin bütçelerini “çok fazla” etkileyeceğini düşünüyor.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 46'sı kirada otururken, yüzde 33'ünün ise kendisine ait bir mülkü bulunuyor. Öğretmenlerin araba sahibi olma oranı ise yüzde 38.

EĞİTİM-SEN'İN TALEPLERİ

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, araştırmanın, öğretmenlerin daha üretken olabilmelerinin sorunlarının giderilmesinden geçtiğini gösterdiğini ifade etti. Eğitim çalışanlarının aldıkları tazminatlara ilişkin oranların en az yüzde 50 artırılmasını, hizmetli ve memurlara yaptıkları ek iş göz önünde bulundurularak, ek özel hizmet tazminatı ödenmesini isteyen Dinçer, şunları kaydetti:

“Eğitim ve bilim çalışanlarının tümüne ücretsiz ulaşım olanağı sağlanmalı veya ulaşım ücreti ödenmelidir.
Sözleşmeli öğretmen ve personel çalıştırma uygulamasından vazgeçilmeli, sözleşmeli çalışanlara kadro verilmelidir.
Üniversitelerde, başta araştırma görevlileri olmak üzere iş güvencesinden yoksun olarak görev yapan tüm çalışanlar kadroya ve Yüksek Öğretim Personel Yasası kapsamına alınmalıdır. Bu istemlerimizin hayata geçirilmesi için bütçeden eğitime ve üniversitelere ayrılan pay, en azından yüzde 50 oranında artırılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!