Papa’nın niyeti iyi değil ama iyi karşılayalım

Güncelleme Tarihi:

Papa’nın niyeti iyi değil ama iyi karşılayalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 00:00

Türk tarihçiliğinin en önemli ismi sayılan Prof. Dr. Halil İnalcık, niyetine rağmen, Papa 16. Benedikt’in misafirperver şekilde karşılanması gerektiğini söyledi.

Koç Üniversitesi tarafından dün kendisine verilen şeref doktorası töreninden sonra bir konuşma yapan Prof. İnalcık, Papa Benedikt’in, Prof. Ratzinger olduğu dönemde saygın bir felsefeci sayıldığını ancak Papa olmasından sonra yaptığı ve İslam dünyasını ayağa kaldıran konuşmasında çok büyük bilimsel hataları bulunduğunu anlattı. Papa’nın Bizans İmparatoru II. Manuel’e atfen söylediği sözlerin aslında Manuel’den çok daha önce yaşayan ve Kuran’ı Latince’ye tercüme eden Ricarius’a ait bulunduğunu anlattı. "Papa’nın bu konuşması baştan aşağı hatalarla dolu" diyen Prof. İnalcık, şunları söyledi: "Türk olarak misafirperverlik geleneğimize uyalım ve Papa’yı güzel bir şekilde ağırlayalım. Ancak, ziyaretin asıl amacının Türkiye olmadığını bilmemiz gerekir. Papa’nın ziyaretinin amacı, Ortodoks ve Katolik kiliseleri arasında asırlardan bu yana var olan kavgayı sona erdirmektir ve bu da Hıristiyan dünyasının Türkiye’nin önüne yeni bir set çekmesi anlamına gelir."

Şeref doktorası

Dünyaca tanınan Türk tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık, Koç Üniversitesi tarafından kendisine verilen Şeref Doktorası diplomasını Koç Holding Onursal Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç ve Koç Üniversitesi Rektörü Atilla Aşkar’ın elinden aldı. Törende Prof. İnalcık’ın tanıtma konuşmasını öğrencisi Prof. İlber Ortaylı yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!