Önce Roj TV’yi sustursunlar

Güncelleme Tarihi:

Önce Roj TV’yi sustursunlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 00:00

Viking torunlarının Devlet Bakanı Babacan’ın üzerini havalimanında aramak istemesi Danimarka ile Türkiye arasında yeni kriz çıkardı. Bir Dışişleri yetkilisi "Yapılan şık değil. Danimarka polisi öncelikle terör örgütünün sesi Roj TV’yi susturmalı" dedi.

DEVLET Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan’ın önceki akşam Danimarka’ya girişi sırasında Kopenhag Havalimanı’nda Viking müsveddesi sınır polisi tarafından üzerinin aranmak istenmesinin ardından, yanındaki heyete "Türkiye’ye dönüyoruz" dediği ancak krizin son anda aşılması üzerine bundan vazgeçtiği öğrenildi. Kuzey Avrupa’yı kana bulayan vahşi Vikingler’in torunları olan Danimarkalı görevlilerin Türk bakana karşı takındıkları tutum atalarını aratmadı. Türk Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, "Danimarka polisinin öncelikli görevi terör örgütünün sesi Roj TV’yi susturmak olmalı" diye tepki gösterdi.
/images/100/0x0/55ea21f8f018fbb8f86d3b65


ELÇİ PROTESTO ETTİ Babacan ve heyeti karşılamak için bekleyen Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Akad, Danimarka Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı ile beraberindeki heyete "şüpheli kişi" uygulaması yapılmasının kabul edilemeyeceğini ve bu tutumu en sert şekilde protesto ettiklerini bildirdi. Büyükelçi Akad, Babacan’ın kendisini getiren THY uçağını beklettiğini ve Danimarka polisinin bu tutumundan geri adım atmaması halinde Türkiye’ye döneceğini iletti. Bunun üzerine Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın protokol yetkilileri polisi ikna ederek krizin daha büyümesini önledi ve Babacan üzeri aranmadan Danimarka’ya girdi.

İLETİŞİM KOPUKLUĞU Babacan dün Kopenhag’da konuya ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "Çok şükür biz gittiğimiz her yerde Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanının nasıl karşılanması
/images/100/0x0/55ea21f8f018fbb8f86d3b67
gerekiyorsa o şekilde karşılanıyoruz. Biz tamamen teknik ve iletişim kopukluğundan kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu düşünüyoruz."

Danimarka Ankara Büyükelçisi Kim Jörgensen de dün "Büyük talihsizlik. Ayrıntılarını bilmiyorum. Bir şeyler ters gitti. Çok üzgünüz" dedi.

ROJ TV MESAJI Danimarka polisinin, THY uçağının bir Türk bakan ve beraberindeki heyeti getireceğinden haberi olmadığı için rutin uygulamasını yaptığı ileri sürülürken, üst düzey bir yetkili şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti’nin büyükelçisi orada bir bakanını bekliyor. Yapılan hiç şık ve iyi niyetli bir hareket değil. Yıllardan beri terör örgütünün yayın organı Roj TV’yi kapatın diye her türlü girişimi yapıyoruz, kıllarını kıpırdatmıyorlar. Ama Türkiye’nin bir bakanına terbiyesizce bir uygulamadan çekinmiyorlar. Tamamen art niyetli bir tutum."

Dönüyordu

THY uçağıyla Kopenhag’a inen Ali Babacan’ın üzerini aramak isteyen Danimarka polisi diplomatik kriz çıkardı. Minibüsten inmeyerek uçağı bekleten Babacan "Türkiye’ye dönme" mesajı verdi. Danimarka Dışişleri yetkilileri sınır polisini ikna edince Babacan üzeri aranmadan ülkeye girebildi.

Barbar kavim

VİKİNGLER 8. ile 11. yüzyıl arasında, İskandinavya kıyılarında, Britanya adalarında ve Avrupa’nın kuzey kesimlerinde hüküm sürmüş savaşçı bir halk. Denizci ve barbar bir kavim olan Vikinglerin Berserk isimli savaşçıları son derece korkunçtur. İsveç, Norveç, Danimarka ve İzlanda halkları Vikinglerin torunları sayılır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!