Sözlük cep telefonuna taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Sözlük cep telefonuna taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2006 10:17

Türk Dil Kurumunun (TDK) yeni uygulaması kapsamında Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ve Kişi Adları Sözlüğü cep telefonlarına taşınıyor.

Türk Dil Kurumunun (TDK) yeni uygulaması kapsamında Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ve Kişi Adları Sözlüğü cep telefonlarına taşınıyor.

TDK'nın, Türkçe'nin bütün ortamlarda geliştirilmesi ve kaynakların herkesin kullanımına açılmasına yönelik girişimleri kapsamında geliştirilen çalışmayla merak edilen kelime ve kişi adları cep telefonu aracılığıyla öğrenilebilecek. Kelimenin adının yanı sıra söylenişi, kökeni ve örnek cümle de cep telefonunun ekranında görülebilecek.

TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın,  yeni uygulamanın WAP olarak bilinen, ancak TDK tarafından Kablosuz Erişim Düzeni (KED) şeklinde adlandırılan sistem aracılığıyla kullanıldığını anlattı. İnternet bağlantısı gerçekleştirilebilen telefonlardan ked.tdk.org.tr ya da wap.tdk.org.tr adresine girildiğinde kurumun özel sayfasına bağlanıldığını belirten Akalın, seçenekler yardımıyla Güncel Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzu ya da Kişi Adları Sözlüğü'ne giriş yapılabildiğini bildirdi. Akalın, aranılan kelimenin ekrana yazılarak, “ara” seçeneği yardımıyla kısa sürede bilgiye ulaşıldığını kaydetti.

“TARTIŞMA VE KAVGALAR BİLE ÖNLENEBİLİR”

Sayfada, Türkçe karakterler bulunmayan cep telefonları içinde uygulamanın gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayan seçeneklerin de bulunduğuna işaret eden Akalın, şöyle konuştu:

“Dünyanın neresinde, hangi koşullarda olursak olalım; bir sözcük aklımıza takılırsa, tıpkı şu sıralar yayınlanan reklam filmindeki gibi, anlamına kolayca ulaşabileceğiz. Reklam filminde delikanlı 'nobran' sözcüğünün anlamını merak ediyor, herkesi arıyor. Bu uygulama sayesinde sözcüklerin anlamını cep telefonu aracılığıyla kısa sürede öğrenebiliyoruz. Ne anlama geldiğini bilmediğimiz kelimeler nedeniyle çıkan tartışmalar ve hatta kavgalar bile bu yolla önlenebilir, sözcükleri bilerek kullanmamızın ve daha iyi iletişim kurmamızın önü açılır.”

Akalın, sanal ortama aktarılması çalışmaları süren terimler sözlüğü ile bölge ağızları söz varlığı, deyimler, tarihsel Türkçe sözlük, atasözleri ve kısaltmalar gibi çeşitli alanlarda yürütülen çalışmaların bu hizmetin kapsamı içinde yer almasını planladıklarını ifade etti. Bunun 600 bine varan Türkçe söz varlığının sanal ortam ve cep telefonları aracılığıyla kullanıma açılması anlamına geldiğine işaret eden Akalın,Türkçe'nin tanıtımı ve doğru kullanımı açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!