Senatodan geçmez

Güncelleme Tarihi:

Senatodan geçmez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2006 00:00

Fransız Meclisi’nin soykırımı inkár yasası nedeniyle Türkiye ile Fransa arasındaki krizin patladığı günlerde İstanbul 30 kadar Fransız gazeteciyi ağırladı. Yaşar Kemal, Ara Güler, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade’ın da katıldığı İstanbul Modern’deki öğle yemeğinde konu Ermeni yasasıyla Pamuk’un kazandığı Nobel Ödülü’ydü.

DOĞRU DEĞİL

Türk basın mensuplarının "Ermeni yasası"yla ilgili sorularına muhatap kalan Fransız gazetecilerin tümü, yasaya karşı olduklarını söylediler. Ayaküstü sohbet imkánı bulduğumuz Elle Dergisi’nden Caroline Laurent-Simon’a meclisten geçen yasayı sorduk. "Fransa’da Ermeni soykırımını inkár yasası, emin olun halkın hiç umurunda değil. Ben ise açıkça meclisin tarihçilerin işine karışmasını doğru bulmuyorum" cevabını aldık. Gökşin Sipahioğlu’nun çok yakın dostu, "Visa Pour L’Image"ın müdürü Jean François Leroy ise yasanın kesinlikle senatodan geçmeyeceği görüşünde. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın konuklara yönelik konuşmasında yasaya değinmesi üzerine söz alan Jean-François Leroy, "Yasanın senatoya gideceğini hatırlatmak istiyorum. Kanımca oradan geçmeyecek. Meclisin aldığı bu kararın iki halkı karşı karşı
/images/100/0x0/55eb01e8f018fbb8f8a4f835
getirmesi çok yazık. Biz diyaloğun kopmadığını göstermek için buradayız"
diyor. Aynı masayı paylaştığımız, Fransız Elçisi Paul Poudade, Türkiye’deki iki yılının en sıkıntılı günlerini yaşadığını söylüyor. İstanbul Modern’deki öğle yemeğinin neredeyse odak noktası haline gelen Poudade, gazetecilerin yasayla ilgili sorularını şöyle cevaplıyor: "Yasanın meclisten sonra senatoya gitmesi gerek. Senato bu yasayı onaylamayacak. Zaten önümüzdeki seçimler nedeniyle parlamento tatile girecek ve yasa otomatikman düşecek." Yasanın Fransız Ulusal Meclisi’nden geçtiği andan itibaren "mekik diplomasisi"ne başlayan elçinin elinden telefonu düşmüyor. Öğle yemeği saatlerinde Beyoğlu’ndaki Fransız Konsolosluğu önündeki protesto gösterisinden de haberdar olan Poudade, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını "Son derece soğukkanlı bir tutum" olarak değerlendiriyor.

VOLTAIRE’E İHANET

Ancak salı günü Ankara’daki Meclis toplantısından sonra bazı yaptırımların beklentisinde olduğunu da gizlemiyor. "Nasıl yaptırımlar bekliyorsunuz" sorusuna ise "Bazı kontratların, ihalelerin iptali" diyor. "Fransa, ifade özgürlüğünü savunan Voltaire’e ihanet etmedi mi sizce" sorusuna ise gülerek "Evet etti maalesef" cevabını veriyor.

Sergisine geldiler

Uzun yıllar Fransa’da yaşayan Türk gazeteci Gökşin Sipahioğlu’nun İstanbul Modern’de süren fotoğraf sergisini dün 30 Fransız gazeteci ziyaret etti. Gazetecilere sergiyi gezdiren Sipahioğlu daha sonra Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Paul Poudade ve İstanbul Modern’in Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ile sohbet etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!