16. Benedikt 15. Benedikt’i ziyaret edecek

Güncelleme Tarihi:

16. Benedikt 15. Benedikt’i ziyaret edecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2006 00:00

Papa 16’ncı Benedikt, Türkiye’ye gelişinde "cesur bir barış elçisi" olarak nitelediği ve adını aldığı 15’inci Benedikt’in heykelinin bulunduğu Harbiye’deki Saint Esprit Katedrali’ni ziyaret edecek. Papa’nın yapacağı ziyaret nedeniyle Türk dostu olarak bilinen 15’inci Benedikt’in katedralin bahçesinde bulunan heykeli İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından temizletildi.

BİRİNCİ Dünya Savaşı’nı durdurmak için çalışan, Türkiye’deki yaralı askerler için Suriye sınırında hastane kuran Papa 15’inci Benedikt’in heykelinin yükseldiği kaidenin altın varakları da yenilendi. Bakım çalışması sırasında katedralin ahşap kapıları cilalandı. Ziyareti sırasında Saint Esprit Katedrali’nde ayin de yönetecek olan Papa 16’ncı Benedikt’in katılacağı törenle 15’inci Benedikt’in heykelinin kaidesine Türkçe ve İngilizce yeni bir plaket de çakılacak.

Papa 16’ncı Benedikt, geçen nisanda Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan 15 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada,
/images/100/0x0/55ea22c0f018fbb8f86d6a24
"Aziz Benedikt, özgün ve de cesur bir barış anlayışına sahipti. Bu nedenle Almanya’da ve özellikle memleketim Bavyera’da çok saygı duyulan, Avrupa’nın birliği için temel referans noktasını oluşturmuş ve Avrupa’nın kültür ve medeniyetinin vazgeçilmez Hıristiyan köklerine kuvvetle önem vermiş bir şahsiyettir" demişti.

Savaşın bitiminden sonra günde yaralı 60 askerin kabul edildiği hastaneyi kurduğu için Padişah Vahideddin ve Mısır Hıdivi’nin de katkılarıyla bir İtalyan ustaya 15’inci Benedikt’in bronz heykeli yaptırılmış, heykel, şehzade ve elçilerin de katıldığı törenle, Saint Esprit Katedrali’nin bahçesine konulmuştu.

Asıl adı Giacomo della Chiesa olan 15’inci Benedikt, 1856 yılında Sardinya Krallığı’nda Pegli’de doğdu, 1922’de Romada vefat etti. "Türk dostu" olarak bilinen 15’inci Benedikt, 1915-22 yılları arasında papalık yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!