Sünnet davasında mutlu son

Güncelleme Tarihi:

Sünnet davasında mutlu son
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 15:32

İZMİRLİ doktor 37 yaşındaki Tülin Bellisan Sayman, boşandığı eşinin 11 yaşındaki ikiz çocuklarını sünnet etireceğini öğrenince, bunun engellenmesi için mahkemeye başvurdu. Davaya bakan hakim, annenin talebini yerinde görüp dava bitene kadar, ‘Sünnet olamazlar’ diye tedbir koydu. Son duruşmada babanın avukatı Nurdan Sakızlı, sünnetle ilgili son kararı çocukların vermesi yönünde anne babanın anlaştığını belirtti. Hakim de son kararı çocukların vereceğini belirtilip duruşmayı karar için erteledi.

Doktor Tülin Bellisan Sayman 8 yıl önce İstanbul'da yaşayan ve bir telekominikasyon şirketinde üst düzey yönetici olan Yücel Doğan'dan boşandı. Mahkeme çocukların velayetini anneye verirken, babanın milli bayramlarda ve yılda 1 ay birlikte olmaları yönünde karar verdi. Dr. Tülin Bellisan Sayman, bu yıl çocuklarını sünnet ettirmek için hazırlık yapan Yücel Doğan'ın fikrini öğrenince mahkemeye koştu. Dr. Sayman, avukatı Kübra Türkoğlu aracılığıyla, “Bir iç organ olan penis başının üzerindeki deriyi kesmek, göz kapağını kesmekten farksızdır. Sünnet penisi inceltir, kısaltır, cinsel zevki azaltır” iddiasıyla İzmir 2'nci Aile Mahkemesi'ne başvurdu.

Dr. Sayman, dilekçesinde ayrıca bilimsel açaklamalara da yer verdi. “Sünnet kararını çocuklar rüştünü ispat ettiklerinde versinler” diyen Sayman, bu konuda ‘tedbir’ konmasını istedi. İzmir 2'nci Aile Mahkemesi Hakimi Hayri Ayhan, Dr. Sayman'ın tedbir talebini kabul edip, dava bitene kadar E. ve U.'nun sünnet olmaması yönünde karar verdi.

Hakim Hayri Ayhan, çocukların sünnete karşı ruhsal durumlarının incelenmek üzere İzmir 1'inci Aile Mahkemesi Psikoloğu Derya Sönmez ve Pedagog Özkan İncazlı'yı görevlendirdi. Bununla da yetinmeyen hakim Ayhan, sünnetin, çocukların biyolojik ve psikolojik yapıları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri, tıbbi yarar ve sakıncaları konusunda rapor sunabilecek, en az 6 kişilik bir bilim adamı ekibi kurulmasını kararlaştırdı. Bilirkişi kurulu için Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'na yazı yazılmasını ve duruşmaya kadar rapor sunulmasını istedi.

Bugün görülen ilk duruşma, 2'nci Aile Mahkemesi Hakiminin yıllık izinde olması nedeniyle 6'ncı Aile Mahkemesi'nde görüldü. Psikolog Derya Sönmez ve Pedagog Özkan İncazlı'nın anne ve iki çocukla iki kez görüşüp hazırladığı rapor mahkemeye sunuldu. Raporda annenin çocuklarının 18 yaşına gelince sünnete kendilerinin karar vermesi isteği tekrarlandı.

İkizlerden U.D. ise “Okulumu taktirle geçtim. Babamla aram çok iyi. Babam sünnet olmamı, annem ise olmamamı istiyor. Sünnet bana göre yaralamadır. Vücudundan gerekli bir deri parçası alınıyor, acı veriyor. Sünnet sırasında aksilikler olabiliyor, doktor yanlışlık yapabiliyor, büyük bir kısmını kesebiliyor, hastane masrafları çoğalıyor. Deri parçasının görevi mikroplardan korumak ve mikropları öldürücü sıvı salgılıyor. Annemin okuduğu kitabı ben de okudum. Amerika'da bir doktor çocuğun penisini tam kesmiş ve yüksek tazminat ödemiş. Bu olay beni çok etkiledi. Kitabı okumadan önce çekiniyordum.

Sünnet olmayacağım diyordum; ama, bu kadar kararlı değildim. Annem neler olabileceğini söylediğinde kararım kesinleşti, olmamaya karar verdim. Sünnet olan arkadaşlarım var. Erkek değilsin diye alay ediyorlar, halbuki alakası yok. Alay etseler de kendi sağlığım önemli. Sünnetim Müslümanlıkla ilgisi yok, beş şarttan biri değil, Musevilikte de var. Okumamış olsaydım ve sünnet olsaydım, bunun için pişmanlık duyardım. 18 yaşında karar vereceğim” dedi. E.D. de ikizi gibi 18 yaşında karar vereceğini belirtti.

Baba Yücel Doğan'ın avukatı Nurdan Sakızlı, müvekilinin de son kararı çocukların vermesi yönünde anlaştığını ve bu nedenle mahkemenin kararına saygılı olduklarını söyledi. Hakim de son kararı çocukların vereceğini belirtip, duruşmayı karar için kasım ayına erteledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!