Türkiye stratejik avantaj peşinde

Güncelleme Tarihi:

Türkiye stratejik avantaj peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2006 01:11

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin Ortadoğu’da söz sahibi olmak ve 2009’da BM Güvenlik Konseyi’nde yer almak için, Lübnan’a asker gönderme kararı aldığını yazdı.

Sinirli başbakan

Gazete tezkere oylamasından çıkan sonucu, kolay sinirlenen ve kendine gitgide daha fazla güvenen Başbakan Tayyip Erdoğan açısından şahsi bir zafer olarak niteledi. Gazeteye göre, AKP hükümetinin kararının gerisinde 3 önemli unsur yatıyor:

Tarihi neden

Türkiye, 1.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar, Lübnan dahil Ortadoğu’nun büyük bölümünü yönetiyordu. O zamandan beri Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı, askeri gücü ve modern ekonomisine rağmen azaldı. Türk askerinin bölgeye dönüşü, Ortadoğu sorunun çözümünde Ankara’ya söz hakkı verebilir ve Erdoğan’ın arabuluculuk arzusunu karşılayabiir.

AB ile ilişkiler

Türkiye, 1000 kadar asker göndermeyi vaat ederek, asker konusunda pek de gönüllü olmayan Avrupa güçlerini cesaretlendirdi ve onlarla aynı düzeyde katkıya hazır olduğunu ortaya koydu.

Güvenlik Konseyi hedefi

Türkiye, 2009 ve 2010’da BM Güvenlik Konseyi’nde bir sandalye edinmeyi hedefliyor. Diplomatlar güce katılımın bu talebi pekiştirebileceğini söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!