Kültürlerarası diyalog çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kültürlerarası diyalog çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2006 00:00

Kutuplaşmaları önlemek amacıyla Dışişleri Bakanı Gül ve Alman meslektaşı Steinmeier öncülüğünde gerçekleştirilen ’Kültürlerarası Diyalog ve Anlayış için Ernst Reuter Girişimi’ dün Esma Sultan Yalısı’ndan dünyaya duyuruldu. Her iki bakan da asıl adımı toplumların atacağını vurguladı.

SON yıllarda artan kutuplaşmaları önlemek amacıyla planlanan ’Kültürlerarası Diyalog ve Anlayış için Ernst Reuter Girişimi’, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in de katıldığı televizyon programıyla ilk faaliyetini gerçekleştirdi. Toplantıdan önce iki bakan, Çırağan Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, iki Bakan Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili olumlu mesajlar verdiler. Esma Sultan Yalısı’ndaki toplantıda Steinmeier, şunları söyledi:

HER ZAMAN DESTEK

İki ülke eskiden beri yakın işbirliği içindedirler. AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini başlatma kararı gökten zembille inmedi. Bu karar karşılıklı çıkarlara dayanıyor. Türkiye’nin bu yolunu biz desteklemek istiyoruz ve bunda kararlıyız. Toplantının gerçekleştirildiği mekan da çok doğru bir seçim. Bir cami, sinagog ve kilisenin birlikteliğini simgeleyen bu mekandan başka hiçbir şey, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında bağlantı olması niteliğini daha iyi açıklayamazdı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, hükümetler arasında atılan adımın sembolik olduğunu vurgulayarak şöye konuştu:

11 EYLÜL ZEDELEDİ

Bu girişim hükümetler arasında değildir. Esas adımı toplumlar atacaktır. Bu topraklarda cami, sinagog ve kilise yüzyıllardır yan yana durmaktadır. Yüzyıllarca insanlar bu topraklarda beraberce yaşıyorlar ama herkes kendi kimliğini, dilini ve dinini de özgürce yaşayabiliyor. Bugünkü modern dünyada bunun daha kolay olması gerekirken ne yazık ki zaman zaman zorluklarla karşılaşılıyor. Özellikle 11 Eylül’den sonra terör olayları insanlar arasındaki beraber yaşama duygusunu zedeler noktaya geldi. Onun için farklı kültürler, dinler, diller ve gelenekleri demokrasi içinde zenginlik olarak görmek gerekir. Bu açıdan ortak çalışmaya ihtiyaç var. Biz burada bunun adımlarını atıyoruz, farklılıklarımızı beraberlik içerisinde muhafaza etmemiz lazım.

AB MESAJLARI

İki bakan Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği süreciyle ilgili de karşılıklı mesajlar verdi. Önce Steinmeier konuştu:

"2007’deki dönem başkanlığımız için şimdiden hazırlanıyoruz. Olumsuz bir etki istemiyoruz. Müzakerelerin başlatılması konusunda karşılıklı menfaatlerimiz söz konusu. Bu müzakereler sürdürülecek."

Gül’
ün yanıtı ise şöyle oldu:

"Daima olumsuzlukların üzerine yoğunlaşmamak gerekir. Daima bunları öne çıkarmanın verdiği negatif enerji var. Önemli olan düz asfalt yolda yürümek değildir. Bu yolun inişli-çıkışlı yol olduğunu her zaman söyledim."

Bahçede düştü
/images/100/0x0/55eb64e2f018fbb8f8be4bc8


BAKAN Steinmeier, Esma Sultan Yalısı’na gelirken bahçedeki basamaklara takılarak düştü. Steinmeir’i Gül ve korumaları kaldırdı. Konuk bakan üzerini temizledikten sonra Gül’le birlikte toplantı salonuna geldi. Toplantı TRT ve ZDF’den de canlı yayınlandı. Programı sunan TRT spikeri Nermin Tuğuşlu, "Guten tag" diye konuşmaya başlarken, Alman Deutsche Welle spikeri Andreas Frenik "Merhaba" diye sözlerine başladı.

Ernst Reuter Girişimi’nin amacı

Ernst Reuter, 1939-1945 yılları arasında Türkiye’de yaşayan Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri ve Batı Berlin’in ilk belediye başkanıydı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde şehircilik dersleri veren Reuter’in Türkçe kitapları da yayınlandı.

Türkiye ve Almanya’nın inisiyatifinde yapılan ve Reuter’in adının verildiği girişim, toplumları birbirine yaklaştırmayı hedefliyor. Bunun için medya, gençlik değişimi, entegrasyon çalışmaları, akademik işbirlikleri yapılması planlanıyor.

Girişimin içeriğini anlatan dokümanlarda, Hürriyet ve Bild gazetelerinin Genel Yayın yönetmenlerinin ortak makale yayınlaması gibi örneklere tam destek verildiği belirtildi.

Muhabbet rap ile coşturdu
/images/100/0x0/55eb64e2f018fbb8f8be4bca


TOPLANTI sonunda iki halkın birlikteliğinin de güzel bir örneği olduğu için Almanya’da çok meşhur olan Türk rapçi Muhabbet sahneye çıktı. Muhabbet, bakanların önünde takım elbisesiyle Almanca rap yaptı. Konuklar da Muhabbet’e alkışlarıyla eşlik etti.

Tek kültür insan kültürüdür

Toplantıya katılan bazı konuklar kürsüde görüşlerini açıkladı:

Şarık Tara: Şuranın kültürü buranın kültürü yoktur. Dünyanın tek kültürü vardır. Kültürler birbirleri arasında ne kadar alışveriş yaparlarsa o kadar gelişirler.

Jefi Kamhi: Benim ailemde 2 din yaşanıyor. Eşim Müslüman ben Yahudi’yim. Sevmek ve saymaktan korkmamamız lazım. Kötüler, iyiler birşey yapmadığından kazanır.

Renan Demirkan: Tek kültür vardır o da insan kültürüdür. Tanrılarımızın ismi ayrı olabilir ama korku ve beklentilerimiz aynı.

Erik Betterman: Birbirini anlama günümüzde zorlaştı. Diyaloğun altyapısında bilgi olmalı ama maalesef bu her zaman sağlanamıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!