50 yıl sonra tamam

Güncelleme Tarihi:

50 yıl sonra tamam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

NASA'daki bilim adamları uzun süredir tartışılan uzay asansörünün 50 yıl sonra gerçekleşebileceğine karar verdiler.

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) daha önce ya bazı kutsal kitaplarda yer alan ya da sadece bilimkurgu bazında akla gelen bir kavramı yaşama geçirmeye hazırlanıyor. Gökyüzüne asansör kurulması çalışmalarında düşünsel planda ilk adımlar atılmaya başlandı. Bilim adamları, teknolojinin gökyüzüne gidip gelecek bir asansör kurulması için mümkün olup olmadığını tartışmaya açarak, ‘‘50 yıl sonra olabilir’’ sonucuna vardılar.

Ucuz ve heyecanlı yolculuk

NASA'nın ABD Hava Kuvvetleri ile birlikte projeyle ilgili bazı çalışmaları başlattığı kaydedildi. Bilim adamları, mevcut teknolojilerle süper uzun yapıların inşa edilmesinin mümkün olduğunu da ifade ettiler. Gökyüzüne asansör seyahatinin çok heyecanlı olacağı konusunda da mutabakata varan bilim adamlarına göre, asansör yakıt kullanımını ortadan kaldırarak uzaya gidişi daha ucuz hale getirecek.

İstasyona bağlanacak

İnanılmaz düşünce gerçekten bilimkurgu boyutlarında. Tasarımlara göre, ekvatora kurulacak 36 kilometre ya da daha uzun olan bir kuleden 22.000 millik bir kablo, gökyüzünde ‘‘jeosenkron’’ adı verilen bir yörüngeye doğru gidecek. Bu yörüngeye oturan objeler, dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızıyla birlikte hareket ediyorlar. Bilim adamları, aynı kablonun diğer ucuna astronotlar tarafından inşa edilecek bir uzay istasyonunun dünya ile birlikte hareket edeceğini kaydettiler.

Asansör elmas kabloyla bağlanacak

KÖPRÜNÜN gerçekleşmesi için birçok sorunun çözümü gerekiyor. Bunlardan en önemlisinin, uzayda son derece büyük bir yapının inşa edilmesi, bakımı ve gökyüzünde serbest dolaşan maddelerden korunması olduğu ifade edildi. Bir sorun da, iki ucundan da çekilecek olan asansör kablosunun nasıl dayanacağı. 1996'da kimya dalında Nobel Ödülü alan Richard Smalley, çok kuvvetli kablonun mümkün olduğunu belirtti. Smalley, ‘carbon nonotube’ ya da diğer adıyla elmasın çelikten 200 kat daha dayanıklı olduğunu kaydetti. Smalley, dünyayı uzaya bağlayacak olan asansör kablosunun ucuza mal edilebileceğini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!