5 Temmuz’a kadar ABD’den Türkiye’ye seyahat alarmı

Güncelleme Tarihi:

5 Temmuz’a kadar ABD’den Türkiye’ye seyahat alarmı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 16:56

Gezi Parkı gösterilerinin devam etmesi üzerine dün gece ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan sarsıcı bir karar geldi. Washington, Amerikalıları 5 Temmuz’a kadar geçerli olacak şekilde Türkiye’deki karşıklıklar konusunda uyardı. Türkiye böylece, İran, Mısır ve terörist saldırıların yaşandığı Kamerun’un arasına eklenip, ABD’nin dünyada politik sebeplerden kısa süreli seyahat alarmı yayınladığı dört ülkeden biri oldu.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Washington’da katıldığı Türk-Amerikan Konseyi toplantısında Gezi Parkı protestolarıyla ile ilgili Türkiye’ye evrensel insan hakları hatırlatması yaptığı akşam, ABD Dışişleri Bakanlığı da eylemlerin sekizinci gününde Türkiye konusunda sarsıcı bir karar aldı. Ve haftasonu ABD’nin Türkiye’deki misyonlarından Türkiye’de bulunan Amerikalılara ilettiği dar kapsamlı bir uyarı mesajının ardından, dün gece Bakanlığın web sitesinden tüm dünyadaki Amerikalılar için Türkiye’ye seyahat alarmında bulundu. Ve vatandaşlarından 5 Temmuz’a kadar Türkiye’de kişisel güvenliklerine dikkat etmelerini istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçmişte bu tür olaylarda yaptığı açıklamalar düşünüldüğünde diğer ülkelerin de dikkate alacağı, bir ay geçerliliği olan duyurunun, şimdi turizm sezonunun başında Türkiye’ye çok büyük bir ekonomik darbe vuracağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

KISA SÜRELİ ALARM
ABD’nin savaş ve çatışmaların yoğun olduğu, Kenya, Afganistan, Yemen gibi ülkeler için çıkardığı uzun süreli seyahat uyarılarından farklı olarak kısa süreler için hazırladığı seyahat alarmı, şu anda politik sebeplerden dünyada dört ülke için geçerli. Listeye dün eklenen Türkiye dışındaki diğer ülkeler, gergin bir seçim atmosferinde olan İran, Arap Baharı sonrası karışıklıkların devam ettiği Mısır ve ülkenin kuzeyinde terörist faaliyetlerin yoğun yaşandığı Kamerun. Gece geç saatlerde duyurusu yapılan, altında da Ankara, İstanbul, Adana ve İzmir’deki Amerikan misyonlarının iletişim bilgilerinin yer aldığı alarmın içeriği ise şöyle:
 
“ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye seyahat eden ya da Türkiye’de ikâmet eden ABD vatandaşlarını ülke genelinde devam eden halk gösterileri konusunda uyarır. Göstericiler ve Türk güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarla bağlantılı çok sayıda şiddet, yaralanma ve doğrulanan en az iki ölüm vakası olmuştur. ABD vatandaşlarının yerel güvenlik gelişmeleri karşısında uyanık olmaları, kişisel güvenlikleri konusunda ihtiyatlı davranmaları salık verilir. Bu Seyahat Alarmı 5 Temmuz 2013 tarihinde sona erer.
Şiddet olayları Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, ve başka alanlarda meydana gelmiştir. Türk Polisi ve protestocular bazı yerlerde çatışmaya devam ediyorlar. Şiddet olaylarına maruz kalan, ABD vatandaşı dahil kişiler yaralandı ve gözaltına alındı. İşçi örgütleri grev planları açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye’ye seyahat eden veya Türkiye'de ikâmet eden ABD vatandaşları şiddet potansiyeli karşısında dikkatli olmalıdır. ABD vatandaşlarına gösteriler ve büyük toplantılardan kaçınmalarını güçlü bir şekilde salık veririz. Barışçıl amaçlı göstericiler bile çatışmacıya dönüşebilir ve şiddeti tırmandırabilir. ABD vatandaşlarına yönelik doğrudan saldırılar ise olmamıştır.

Kişisel güvenlik planlarınızı gözden geçirin, yerel etkinlikler dahil olmak üzere çevrenizdeki olayların farkında olun, haberleri öğrenmek için yerel medyayı izleyin. Yüksek düzeyde tedbirli olmaya devam edin, kişisel güvenliğinizi artırmak için gerekli adımları atın ve yerel yönetimlerin talimatlarını takip edin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!