5 milyon dolarlık Cano’yu öldürdüler

Güncelleme Tarihi:

5 milyon dolarlık Cano’yu öldürdüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2011 00:00

Latin Amerika’nın en uzun süredir savaşan örgütü Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri FARC’ın lideri Alfonso Cano askeri operasyonla öldürüldü.

Savunma Bakanı, başına 5 milyon dolar ödül konan 63 yaşındaki örgüt liderinin önceki gün güneybatıda Cauca’da düzenlenen askeri operasyonda öldürüldüğünü açıkladı.
Çarşamba günü başlatılan operasyonda Cano’nun olduğu bölge çember altına alınmıştı. Hava saldırılarının yapıldığı operasyona 800-1000 Kolombiya asker de katıldı. 2008 yılından bu yana örgütün başında olan Alfanso Cano ile birlikte “hayat arkadaşı” Patricia’nın da bulunduğu belirtildi. Savunma Bakanı Juan
Carlos Pinzon “Kimliğinin belirlenmesi için adli tıp süreci bitti” derken Cano’nın cesedinin resimleri de yayınlandı.
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, Cano’nın ölümünün örgüte vurulan en büyük darbe olduğunu söyleyip gerillalara seslenerek “Silahı bırakıp ya da sonunuz hapishanede ya da mezarda son bulacak” dedi. Ülkede kutlamalar yapılıyor.
Gerçek ismi Guillermo Leon Saenz Vargas olan Cano, orta sınıf bir aileden geliyordu, babası agronom (tarım uzmanı) annesi ise öğretmendi. Hukuk ve antropoloji eğitim alan Cano 1970’lı yıllarda katıldığı örgütün en büyük ideologlarından oldu, 2008 yılından beri de örgütü yönetiyordu. Eski devlet başkanı Alvaro Uribe, 1991-1992’de Kolombiya hükümetiyle Caracas’taki barış görüşmelerine de katılan Cano için, “Filozof pozu kesen bir terörist” demişti. Siyasi analistler örgütün Cano’nın yerini alacak lider bulmasının zor olduğunu söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!