5 komutan düştü askerler çarpıştı

Güncelleme Tarihi:

5 komutan düştü askerler çarpıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 00:00

Aktütün baskınının perde arkası, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın bir saat 45 dakika süren basın brifingi ile aydınlandı.

Haberin Devamı

İŞTE O KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZ

AKTÜTÜN'DE NELER YAŞANDI / FOTOANALİZ

Orgeneral Iğsız, Genelkurmay Başkanlığı İnönü Salonu’nda yanına üst düzey komuta kademesini alarak, Aktütün bölgesinde yeni çekilen görüntüler ve karakolun askeri gücünü gösteren veriler eşliğinde yaptığı açıklamada hiçbir soruyu yanıtsız bırakmadı. Eksikler ve yanlışlar dahil olmak üzere ayrıntılı bilgi veren Iğsız’ın en çarpıcı sözleri, "Şehitlerimiz boşuna mı hayatlarını kaybetti sözleri şehitlerimizin ruhlarına hakaret anlamına gelir. Onlar hayatlarını ortaya koyarak mücadele ettiler ve başardılar. Esas amaç görevi yapmaktır. Olaylara şehit sayısıyla bakarsak o zaman Çanakkale’nin hesabını veremezsiniz. Bu tip maksatlı sözlerin terör örgütünün çok hoşuna gittiğini de unutmamak gerekir" oldu. Iğsız’ın açıklamaları şöyle:

Doçka’lı saldırı

Haberin Devamı

AKTÜTÜN KARAKOLU'NUN FOTOĞRAFLARI

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/losss.jpgAktütün coğrafya olarak Şemdinli’nin en batı ucunda, sınıra bitişik, 73 haneli bir köydür. Köyün hemen yakınında jandarma sınır bölüğümüz bulunmaktadır. Bölge Irak’a geçiş bölgelerinden biridir ve en önemlilerindendir. İkinci Ordu kapsamında bölgede 865 adet böyle geçiş noktası vardır. Olaydan bir gece önce Bayraktepe’de hareketlilik fark edilerek jandarma özel timi, o gün sabah saat O5.00’de bölgeye gönderilmiştir. Olay günü öğleden sonra Bayraktepe’deki unsurlarımıza Irak’tan Doçka uçaksavar ve havan toplarıyla saldırı yapılmıştır. Çok yoğun ateş açılmıştır.

62 asker vardı

Bayraktepe’deki unsurlarımız kayalıklar üzerine taşlarla yapılmış mevzilerdir. Bayraktepe’de 62 asker var. Toprak kazma imkanı yoktur. Havan toplarının ateşiyle bu mevzilerde yıkılmalar olmuştur ve 13 askerimiz havan şarapneliyle burada hayatını kaybetmiştir. Dağ komando tugayından bir komando bölüğü de Bayraktepe’ye sevk edilmiştir. Saldırı sırasında Bayraktepe’de 6 lider konumundaki personelden biri şehit düşmüş, 4’ü yaralanmıştır. Bayraktepe’ye sevk yapılana kadar kısa süre idare yönünden sorun yaşanmıştır. Takviye bölüğü akşama doğru oraya ulaşmıştır ve olay kontrol altına alınmıştır.

Planları bozuldu

Saldırıda ilk isabet alan termal kamerayı kullanan askerimiz olmuştur. Saldırıların öğleden evvel başlamasının örgütün tercihi olduğunu düşünmüyoruz. Özel timin bölgede görevlendirilmesi erken çatışmaya girmelerine neden olmuştur. Örgüt planladığı saati öne çekmek zorunda kalmıştır. Teröristler havanları taşımışlardır, havanlar gece etkili kullanılamaz bu nedenle saldırıyı akşam saatlerine doğru planladıklarını düşünüyoruz. Bu noktada sızmaya da çalışmışlardır ama sonuç alamamışlardır. Bayraktepe’de sıcak takip oldu. Oldukça yakın mesafeden şiddetli çatışmalar meydana gelmiştir.

Sınır ötesi oldu

Hemen ardından Kobra taarruzu yapılmış ve bölgeye sevk edilmiştir. İki F-16’da da bölgeye gönderilmiştir. F-16’lar görevlerini başarıyla yaparak dönmüşlerdir; ancak kesin zayiat konusunda bir şey söylemek mümkün değildir. Saldırının ardından havan topları ve hava kuvvetleriyle sınır ötesinde etkinlik sağlanmıştır.

2 kayıp şehit olabilir

15 şehidin verildiği Bayraktepe’deki direnişte en ufak bir zaafiyet yaşanmamıştır, şehitlerimiz kahramanca mücadele ederek vazifelerini yerine getirmişlerdir. İki uzman erbaşımıza halen ulaşılamamıştır. Aramalara devam edilmektedir. Arama yapılan bölge kayalıklar ve uçurum. Şehit olduklarını düşünüyoruz. Çünkü kaçırılmanın emareleri olurdu, bir emare yok. Yaralanarak düşmüş olabilirler. Emniyetli tarama sürüyor. Şehitlerimizin 6’sı özel harekát timindendir.

Haritada kalem ucu

İstihbarat konusunda zafiyet olup olmadığı sürekli gündeme getiriliyor. Bu anlayış farklılığı ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durum. ’Teknik imkanlarımız var, her yeri kontrol altında tutarız’ diye bir şey yok. Teknik imkanlar böyle çalışmıyor. Bu teknik olarak imkansızdır. Her yer aynı anda kontrol edilemez dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir teknoloji yok. Ancak 100-150 metrelik alanları kontrol edebilirsiniz. Bu da haritaya baktığınızda kalemin ucu kadar bir yer demektir. "Buradan şu geldi görmediniz mi" diyemezsiniz.

Altyapı sağlıyorlar

Kuzey Irak yerel yönetiminden destek alamıyoruz; tam tersine terörist gruplara alt yapı imkanları sağlanıyor, lojistik destek ve hastane imkanlarından yararlanıyorlar. Sivil halka zarar vermeme prensibimiz var. Çok iyi fırsatları sırf bu yüzden değerlendiremediğimiz oluyor. Örgüt bunu bildiği için de sivil halka yakın yerlerde durarak bunu istismar edebiliyor. ABD ile bilgi istihbarat alışverişimiz sürüyor bir sıkıntı yok.

Aktütün uygun değil

1990’lı yılların başından itibaren baskına uğrayan ve şehit veren karakolların taşınması mali koşullar nedeniyle gecikti. Aktütün’ün taşınma kararı 2007’de verildi. Bu karakol geçmişte, kaçakçılıkla mücadele için düşünülmüştür. Bu nedenle de tabana yapılmıştır. Buradan terörle mücadele yaparken tepeleri ayrıca kontrol etmeniz gerekmektedir. Aktütün karakolunun bulunduğu yer bu açıdan uygun değildir. Aktütün çok dar bir bölgededir ve tamamen mahkûmdur. Bu nedenle Beçar tepesine taşımak için inşaat faaliyeti sürmektedir. Bir yıl sonra tamamen taşınacaktır. Ancak bu Bayraktepe savunmasından vazgeçileceği anlamına gelmez. Derecik Üçgenindeki beş ayrı karakolun yeri taşınacaktır. Bunlar Samanlı, Yeşilova, Umurlu, Aktütün ve Alan karakollarıdır."

Haberin Devamı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!