Irak’a girmenize destek vermeyiz

Güncelleme Tarihi:

Irak’a girmenize destek vermeyiz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush arasında yapılan telefon görüşmesinde ABD Başkanı’nın PKK konusunda "agresif" çalışma sözü verdiği belirtildi. Ancak Bush’un, Erdoğan’a "Türkiye’nin bir askeri operasyonuna destek vermeyiz" dediği de öğrenildi.

ABD Başkanı George W. Bush’un Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bir askeri operasyon yapmamasını istediği ileri sürüldü.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, kısa bir süre önce iki lider arasında yapılan telefon görüşmesinde, Bush, Türkiye’nin, Kuzey Irak’taki PKK varlığı ile ilgili kaygıları konusunda "agresif" bir şekilde çalışacaklarını söyledi. Ancak, Başkan Bush’un, "Türkiye’nin bir askeri operasyonuna destek vermeyiz" dediği de ifade edildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada ise, Bush’un, "Durumun aciliyetini ve ciddiyetini anlıyoruz" dediği ve Türkiye ile birlikte hareket edileceğini kaydettiği duyurulmuştu. Aynı açıklamada, ABD Başkanı’nın askeri operasyon ile ilgili görüşü ve destek verilmeyeceği ise aktarılmamıştı.

ABD MÜDAHALE İSTEMİYOR

ABD yetkilileri, Türkiye’nin olası bir operasyonunun önceden öngörülemeyen gelişmeleri beraberinde getirebileceğini belirtiyorlar. Aynı yetkililer, "Kesinlikle bir müdahale olmamalı" diyorlar. Bir ABD yetkilisi, "Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi başkalarına da kötü örnek olabilir" dedi. Washington’daki Iraklı Kürt kaynakları da, Türkiye’yi rahatsız eden sorunun çözümü için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını ve Irak’taki PKK bürolarının kapatılmasına da başlandığını ifade ettiler. Bu kaynaklar, "Türkiye’nin ortağı olmak istiyoruz. Kuzey Irak’taki Türk güvenlik birimleriyle de sürekli temas halindeyiz" diye konuştular. Amerikalı bazı kaynaklar ise, Irak’taki ABD askeri birimlerinin elinde bazı PKK üyelerinin bulunduğunu ve bunların Türkiye’ye iadesinin düşünüldüğünü ifade ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!