Fındık öfkesi

Güncelleme Tarihi:

Fındık öfkesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2006 16:06

Ordu'da hükümetin fındık politikasını protesto eden yaklaşık 80 bin kişi, Ordu-Samsun karayolunu kapattı. Üzerine fındık hırsızı yazdıkları bir insan maketini de ateşe verdi.

Haberin Devamı

Ordu'da ziraat odaları öncülüğünde çeşitli meslek odaları, bazı sivil toplum kuruluşları ve üreticiler tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde katılımcılar, ellerinde hükümetin fındık politikası aleyhinde dövizler taşıyarak çeşitli sloganlar attılar.

Konuşmaların ardından göstericiler, Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapattılar. Bu sırada güvenlik güçleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Çıkan olaylarda, bazı güvenlik görevlileri ile göstericiler hafif şekilde yaralandı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Yaklaşık 9 saattir Ordu-Samsun karayolunu trafiğe kapatan göstericilere, güvenlik güçleri müdahale etti.

Müdahale sırasında güvenlik güçleri, biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Yaklaşık 40 dakika süren müdahale sonrasında çok sayıda gösterici gaz ve sudan etkilendi, bazı göstericiler gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Olaylar sırasında bir kişi bıçakla yaralandı. Yaralanan kişi, Ordu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Müdahale anında bazı gazeteciler ve gaz maskesi bulunmayan güvenlik güçleri de gazdan etkilendi. Yaşanan arbede sırasında olayları görüntülemek isteyen bazı basın mensupları, güvenlik güçlerince coplandı.

Müdahaleden sonra, yaklaşık 9 saattir kapalı olan Ordu-Samsun karayolu trafiğe açıldı.

Güvenlik güçleri, herhangi bir olumsuzluk olmaması için, yol boyunca güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

"FINDIĞA SAHİP ÇIKIN"

Ziraat odaları öncülüğünde çeşitli meslek odaları, bazı sivil toplum kuruluşları ve üreticiler tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde çıkan olaylar öncesinde konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Şemsi Bayraktar, fındıkta bu yıl görülen fiyat düşüşünün Cumhuriyet tarihinde yaşanmadığını söyledi.
Maliyeti 3.5 YTL olan fındığın fiyatının 2 YTL'nin altına düştüğünü kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:
“Sayın Başbakan kimden yana olduğunu açıklamalıdır. Fındığın fiyatını düşürmeye çalışan Avrupalı alıcılar ve onların Türkiye'deki işbirlikçilerinden yana mıdır? Bizden yana mıdır? Bizden yana olacaksa, fındığa sahip çıkarak bunu göstermelidir.”

Yeni hasat dönemine girildiğini anımsatan Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üreticilerin önemli bir bölümü halen geçen yılın fındık bedelini alamadı. Maliyeti 3.5 YTL olan fındığın fiyatı 2 YTL'nin altına düştü. Fındık fiyatları yerlerde sürünüyor. Fındıkta bu yıl görülen fiyat düşüşü Cumhuriyet tarihinde görülmedi. Fındık fiyatı, ikinci dünya savaşı sırasında bile 40 kuruştan 25 kuruşa düşmüştü.”

ÜLKE SORUNU

Bayraktar, fındık sorununun ülkesel bir sorun olduğunu ve tüm ülkeyi ilgilendirdiğini belirterek, “Soruyorum sizlere, 2002 yılında IMF var mıydı? Vardı. O dönemin hükümeti IMF'ye rağmen fındığın alınmasını sağladı mı? Sağladı. Peki şimdi neden bu hükümet, bu fındığın alımını sağlayamıyor” dedi.

Fındığın çok önemli bir ürün olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Fındık, Türkiye'nin petrolüdür. Sanayi ürünlerinin çoğundan farklı olarak, ithal girdisi olmadan yılda 2 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Karadeniz insanını yerinde tutan, erozyonu önleyen, istihdam yaratan, nakliye sektörüne katkıda bulunan, Karadeniz'in ve ülkemizin en önemli ürünüdür. Hükümet, buraya siyaset yapmaya değil, çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini korumaya geldiğimizi bilmelidir. Bu mesajlar alınmaz, bu sorunlar çözülmez ise bu meydanlar dolmaya devam edecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!