Suçlu arama zamanı değil

Güncelleme Tarihi:

Suçlu arama zamanı değil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2006 00:00

CNN’de Larry King’in sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, Ortadoğu krizinde suçlu aramamak gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Suçlu ararsak çözümsüzlüğe ilerleriz. Şimdi yapmamız gereken ateşkesi sağlamaktır ve barış sürecini nasıl başlatacağımıza bakmaktır" dedi.

DÜNYANIN öncü haber televizyonu CNN’de ’Larry King Show’a katılan Başbakan Tayyip Erdoğan Ortadoğu krizi konusunda, "Şu anda suçlu arama durumunda değiliz. Şimdi yapmamız gereken ateşkesi sağlamaktır" dedi.

Önceden yapılan çekimlerde Başbakan Erdoğan, Ortadoğu’dan, Türkiye-ABD ilişkilerine varıncaya kadar bir dizi konuda görüşlerini açıkladı ve Larry King’in sorularını cevapladı.

ATEŞKESTEN SONRA BARIŞ GÜCÜ

Erdoğan,
Türkiye’nin ancak ateşkes sağlandıktan sonra Lübnan’da oluşturulması planlanan istikrar gücüne katılabileceğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"ABD, Türkiye’yi bu yönde sorumluluk almaya davet etti. Mevcut duruma bakarsak elbette bu görevi yerine getirmemiz gerektiğini hissediyoruz. Mevcut şartlarda orantısız bir güç kullanımına tanık oluyoruz. İnanıyoruz ki, bir istikrar gücünün varlığı çok önemli olacak. Ancak Türkiye ateşkes sağlandıktan sonra böyle bir güce katkıda bulunabilir."

ÇÖZÜMSÜZLÜĞE GİDER

King’
in Ortadoğu’daki krizde kimin sorumlu olduğu yönündeki sorusuna ise Erdoğan şu cevabı verdi:

"Şunu çok açık, net ifade etmeliyim ki, şu anda suçlu arama durumunda değiliz, çünkü suçlayacak birisini ararsak bu süreci daha da tehlikeye sokarız ve daha duygusallaşırız. Şimdi yapmamız gereken ateşkesi sağlamaktır ve barış sürecini nasıl başlatacağımıza bakmaktır. Bardağın dolu tarafını görmeliyiz. Suçlu ararsak çözümsüzlüğe doğru ilerleriz. Kimin haklı kimin yanlış olduğu, kimin suçlanması gerektiğine tarih karar verecektir. Bunu tarihe bırakmalıyız."

TERÖRİZM BELASI

Erdoğan,
Türkiye’nin kısa bir süre içinde PKK terörüne 15 şehit verdiğine dikkat çekerek, terörizmin uluslararası bir bela olduğunu ve her yerde savaşılması gerektiğini söyledi. Başbakan, terörün dini, dili, ulusu, coğrafyası olmadığını, her yerde ortaya çıkabildiğini ve Türkiye’nin, uluslararası terörizmle mücadelede bütün platformlarda yer aldığını hatırlattı. Erdoğan, PKK’nın Kuzey Irak’ta kampları bulunduğunu ve konuyla ilgili hem ABD, hem de Irak’taki hükümetle temasta olduklarını vurguladı.

Uluslararası yayına girmedi

TÜRKİYE saati ile dün sabaha karşı 04.25’te CNN ekranlarına gelen programda Larry King, defalarca "Türkiye Başbakanı Erdoğan konuğum olacak" diye duyuru yaptı. Ancak daha sonra King, programının süresi azaldığı gerekçesiyle CNN’in tüm dünyada izlenen uluslararası yayınlarından Erdoğan’ın röportajını çıkardı. Erdoğan milyonlarca seyirciye ulaşan CNN’in uluslararası yayınında değil, sadece ABD’de yayınlanan yerel yayınlarında ekrana çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!