Buyrun... Belgeler

Güncelleme Tarihi:

Buyrun... Belgeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2006 00:00

Hürriyet, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan’ın, pazartesi günü ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ile Türkiye’nin artan PKK terörüyle ilgili görüşlerini iletmek için yaptığı görüşmenin ayrıntılarına ulaştı.

Bu görüşme, dışarıya yansıdığının aksine gergin bir ortamda geçmedi. Tuygan’ın görüşmede, Wilson’a verdiği en net mesaj, "Artık tahammülümüz kalmadı. Bundan dolayı en kısa süre içinde gereken en etkin önlemleri almanızı istiyoruz" oldu. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre yarım saatten fazla süren görüşmenin en önemli bölümündeki diyalog şöyle yaşandı:

YARIM SAAT SÜRDÜ

Tuygan:
Sayın Büyükelçi, iki gün içinde 15 şehit verdik. Artık tahammül sınırımız kalmadı. Buyrun tüm belgeler burada. Bir kez daha masaya koyuyorum. (Tuygan burada Türkiye’nin ABD ve Irak’a daha önce ilettiği yaklaşık 150 kadar örgüt üst düzey yöneticisinin isimleri, fotoğrafları, Kuzey Irak’taki hareket sahalarını gösteren liste ile PKK’nın Irak genelinde yürüttüğü faaliyetlerle ilgili ayrıntılı istihbarat raporlarını gösteriyor) Türk ulusunu, anneleri, babaları gözyaşlarına boğan terör, görüldüğü gibi Kuzey Irak’tan kaynaklanıyor.

Wilson: Çok iyi anlıyorum

BAĞDAT’A RAPOR

Tuygan:
Artık ortada bir Irak hükümeti var. Irak’ta koalisyon güçlerinin başında en etkili şekilde ABD bulunuyor. Artık ABD’den ve Irak’tan hiç vakit geçirilmeden en kısa süre içerisinde, Türk insanının da yakından hissedebileceği şekilde etkin önlemler almanızı bekliyoruz.

Wilson: Hiç merak etmeyin. Söylediklerinizi vakit geçirmeden, bakanlığıma ve Bağdat’a rapor edeceğim.

Tuygan: Sürekli üçlü mekanizmadan bahsediliyor. İkisini yaptık, ama ortada bir sonuç yok. Üçlü mekanizmaya karşı değiliz, ama sonuç getirmiyor. Üçlü mekanizmayı işletelim ama bunun öncesinde atabileceğiniz adımlar var.

Wilson: Bu görüşünüze ben de katılıyorum. Zaten, ben de kamuoyuna yaptığım açıklamalarda üçlü mekanizmanın daha etkin şekilde olması gerektiğini söylüyorum.

OPERASYON SAFLIĞI

Görüşmede doğrudan Türkiye’nin bir sınır ötesi operasyon hazırlığı başlatacağının ise gündeme gelmediği öğrenildi. Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, "Böyle bir görüşmede, Türkiye’nin, eğer olacaksa bile askeri anlamda hazırlık başlatacağının dile getirildiğinin iddia edilmesi, en iyimser deyimiyle saflık olur. Türkiye ne yapacağına kendisi karar verir. ABD’ye ve Irak’a verilmesi gereken somut mesajlar verilmiştir. Bizim uyarımız üzerine nasıl tutum takınacaklarını bekliyoruz" dediler.

BELİRLENEN YANIT

Tuygan’
ın görüşme sonrası yaptığı açıklamada, askeri operasyondan bahsetmesi ise konuyla ilgili bir soru gelmesi durumunda buna nasıl yanıt verileceğinin daha önceden belirlenmiş olmasından kaynaklanıyor. Tuygan kendisine "Türkiye’nin alacağı önlemler arasında askeri operasyon olup olmayacağı" sorusu yöneltilince, "Askeri operasyon her zaman bizim gündemimizde tuttuğumuz bir konu" yanıtı vermişti. Kaynaklar, "Bu yeni bir şey değil. Daha önce de siyasiler tarafından defalarca dile getirilmiş bir görüştür" açıklamasını yaptılar.

Zapsu Wilson’la buluşuyor

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu bugün ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ile öğle yemeğinde bir araya geliyor. Görüşmenin, ’sınır ötesi harekat’ ile ilgili tartışmaların ardından yapılması dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!