Rusya çok önemli küresel bir aktör

Güncelleme Tarihi:

Rusya çok önemli küresel bir aktör
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00

Cumhurbaşkanı Sezer, Kremlin’de Devlet Başkanı Putin tarafından büyük bir konukseverlikle karşılandı. Rusya’yla ticaret hacminin 25 milyar dolar olarak hedeflendiğini belirten Sezer, "Türkiye, Rusya’yı küresel bir aktör olarak görüyor" dedi.

SSCB’nin dağılmasının ardından kurulan Rusya Federasyonu’nu ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer, tarihi önemi ve ağırlığını koruyan ünlü Kremlin Sarayı’nda Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. İlk sözü alan Putin, Sezer’i Kremlin’de görmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

KONUKSEVERLİĞİ UNUTMADIM

Aralık 2004’te Türkiye’ye yaptığı ziyareti anımsatan Putin, "Ankara’da bana ve heyetime gösterdiğiniz sıcak konukseverlik ve dostluğu unutmadım" dedi. Bu ziyaretten sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile Moskova’da, Soçi’de ve başka yerlerde birkaç kez görüşme fırsatı bulduğunu anlatan Putin, "İkili ilişkilerimiz tarihi Ankara ziyaretimde öngördüğümüz gibi şekillendi ve çok iyi şekilde devam ediyor" diye konuştu.

BÜYÜK PROJELER

Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok iyi geliştiğini kaydeden Putin, şöyle devam etti: "Son dönemde ticaret hacmimiz yüzde 35-40 oranında arttı. Şimdi ise büyük yatırım projeleri gündemimizde. Ayrıca, uluslararası konularda ve sorunlarda görüşlerimizin örtüşmesi bize memnuniyet veriyor. İlişkilerimizin Ankara’da gelişmesi için bundan sonra da elimizden geleni yapacağız."

SADECE BÖLGESEL GÜÇ DEĞİL

Sezer
de, resmi davet üzerine geldiği Moskova’da gördüğü sıcak ilgiden büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. Metne bağlı kalmadan irticalen konuşan Sezer, şunları söyledi:

"Son yıllar, Türk-Rus ilişkilerinin karşılıklı ortak yararlara göre gelişmesine sahne oluyor. Elde edilen kazanımlarımızı karşılıklı güven, dostluk, komşuluk ve anlayışla daha da ileri götürmeliyiz. Köklü dostluk ve ticari-ekonomik ilişkilerimiz 1991’den sonra siyasi alana da yansıdı. Bu ilişkiler 2000’den sonra diğer bütün alanlara da yayıldı. Türkiye, Rusya’yı sadece bölgesel bir güç olarak değil, aynı zamanda küresel bir aktör olarak görüyor. İlişkilerini de bu bakış açısına göre, bölgede ve dünyada barış için düzenliyor ve geliştiriyor.

25 MİLYAR DOLAR

1991’de 2 milyar dolar olan ticaret hacmimiz son dönemde kazandığı ivme ile 15 milyar dolara ulaştı. Beraber çalışarak bunu 25 milyar dolara çıkarabiliriz. Karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha da çeşitlendirerek genişletmeyi diliyoruz. Bunu başarabileceğimize inanıyoruz."


Samimi görüşme

SEZER ile Putin’in görüşmeleri planlanandan uzun sürdü. 1 saat 35 dakikalık görüşmeden sonra iki lider ortak açıklama yaptı. Samimi görüşme sonrasında Sezer, Mavi Akım sonrasında iki ülke arasındaki işbirliğinin stratejik düzeye çıktığını kaydetti. Putin ise açıklamasında iki ülke arasında ciddi yatırım projeleri olduğunu belirtti. Putin, nükleer enerji alanın işbirliği imkanına dikkat çekti.

Moskova turu
/images/100/0x0/55ea93fcf018fbb8f8891e7a


CUMHURBAŞKANI Sezer’in eşi Semra Sezer, Kremlin Sarayı’nın gezdi ve kısa bir Moskova turu yaptı. Sezer’e, Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent’in eşi Jülide Taşkent eşlik etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!