Tarla açmak için yangın çıkarana 10 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Tarla açmak için yangın çıkarana 10 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 11:34

Manisa Ağır Ceza Mahkemesi, tarla açmak için ağaç kesip yangın çıkardığı öne sürülen 52 yaşındaki Haki G.'yi 10 yıl hapis ve 6 bin 84 YTL para cezasına çarptırdı.

Manisa merkeze bağlı Karakoca Köyü'nde 2001 yılında çıkan yangında çam ağaçlarıyla kaplı yeşil alan küle döndü, yangın Spil Dağı'ndaki sık orman alanına sıçramadan kontrol altına alındı. Olaydan sonra Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturmayla köyde ormana yakın evde oturan ve yanan alanın yakınlarında tarlası bulunan Haki G. gözaltına alındı. Tutuksuz yargılanan Haki G., duruşmalarda ormanlık alanı yaktığı iddialarını reddetti, 6 yaşındaki kızı S.G. ve torunu Ö.G.'nin ormanda oyun oynarken ağaçlık alanı kazayla yaktığını ileri sürdü. ;

Mahkeme heyeti, iddiayı inandırıcı bulmadı, bilirkişi incelemesi istedi. Orman İşletme Müdürlüğü'nden gelen bilirkişinin ve mahkeme heyetinin olay yerinde yaptığı inceleme sonucunda, yangın yerinin zanlının evine 2 bin 350 metre mesafede ve yolunun engebeli olduğu, adı geçen küçük yaştaki çocukların yanan alana tek başlarına gitmesinin
/images/100/0x0/55eaf430f018fbb8f8a16933
mümkün olmadığı yönünde rapor hazırlandı.

Mahkeme heyeti hazırlanan rapor doğrultusunda, zanlının küçük çocukların cezai sorumluluklarının olmaması nedeniyle kendisini muhtemel cezadan kurtarmak amacıyla bu şekilde savunma verdiğini ve delil karartma uyguladığını da dikkate alarak, ‘Kasten devlet ormanını yakmak’tan suçlu buldu, bugüne kadar Manisa'da orman suçlarına verilen cezaların en ağırını uyguladı.

Manisa Ağır Ceza Mahkemesi, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 110/4 maddesi ve Türk Ceza Kanunu'na göre ormanlık alanda ağaç kestiği, yangın çıkarıp tarlasına eklemek üzere arazi açtığı gerekçesiyle Haki G.'yi 10 yıl hapis cezası ve 6 bin 84 YTL para cezasına çarptırıp, tutuklanmasına karar verdi. Haki G. cezaevine konuldu.

İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, orman yangını çıkaran zanlıya 10 yıl hapis cezası verilmesi kararının sevindirici olduğunu belirterek kararın caydırıcı olacağına dikkat çekti. Üzmez “Bu karar bizim için sevindirici bir karar. Çünkü daha önce failler yakalanmasına rağmen delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılıyordu.

Bu bizi çok yaralıyor. Paha biçilemez ormanlarımız yanıyor ve yakanlar delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılıyor. Bunu anlamam mümkün değil. Bu insanlar geleceğimizi yakıyor, karartıyor. Böyle caydırıcı nitelik taşıyan cezalar bugüne kadar bölgemizde yaşanan orman yangınlarının failleri için uygulanmamıştı. Mahkemenin verdiği bu kararın caydırıcı olacağını düşünüyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!