Hadisten kadına şiddet atılacak

Güncelleme Tarihi:

Hadisten kadına şiddet atılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2006 00:00

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Bardakoğlu, Hazreti Muhammed’e atfedilen, ancak doğruluğu olmayan özellikle de kadına yönelik şiddeti meşru gösteren hadislerin temizlenmesi için düğmeye bastı.

Töre cinayetleri, bakire olmadığı gerekçesiyle evine gönderildiği için ağabeyi tarafından vurulan Yasemin Çetin’in ölümüyle yeniden gündeme geldi. Bardakoğlu, "Tahminlerimin ötesinde toplumsal bir travmayla karşı karşıyayız. Cinayetlerin önlenmesinde din adamları, kadın kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeye hazır" dedi. Bardakoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KÖTÜ İMAJ

İslam dini, kadın hakları konusundaki olumsuzları besleyen, töre cinayetlerine, aile içi şiddete ve ayrımcılığa onay veren görüntüsünden, konumundan kurtarılmalıdır. Bu imaj, İslam dinine büyük bir haksızlıktır.

MEŞRU OLAMAZ

Bazı hadislere gönderme yaparak kadına yönelik şiddeti meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Oysa bu doğru değil, olamaz da. İslam teolojik anlamda da bir temizlikten geçecek. İlahiyat Fakülteleri’nde yapılan hadis çalışmalarında kadına yönelik şiddeti meşru gören pek çok hadisin, Peygamber Efendimiz’in hadisi olmadığı kanıtlandı. Rahmet Peygamberi’nden, ayrımcılık yapan, kadıları dışlayan, uğursuz sayan, kadınların dövülmesine onay veren, ötelenmesine imkan tanıyan bir hadis düşünebilir miyiz? Elbette hayır! Ancak bunlar toplumda gelenekler kendileri güçlü zemin bulabilmek için zaman zaman dinle beslenirler. Bunu dini bilgilere beslenmeyen yarı bilgili din adamları yapar. Şimdi biz dini olanla dini gösterilen arasındaki ayrımı netleştireceğiz.

2007’DE TAMAM

Kadın konusunda kitabımız hazırlanıyor. İslam’da kadının yerini en ayrıntılı ve doğru biçimde gösteren bir referans kitap olacak bu. Bu yıl içinde yayınlanacak. İkincisi de Kuran-ı Kerim tefsiri gibi, Hz. Muhammed’in hadislerinin günümüze nasıl taşınacağına dair, kapsamlı bir hadis çalışması. Toplam 5 cilt olacak bu referans kitap, hadislerle ilgili tartışmaları büyük ölçüde bitirecek. Kitap, 2007 yılında tamamlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!