Türkiye AB’ye aittir müzakere sonu üyelik

Güncelleme Tarihi:

Türkiye AB’ye aittir müzakere sonu üyelik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 00:00

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini Ankara’da da sürdürdü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Steinmeier’in Gül’le yaptığı başbaşa görüşmede, "Türkiye, AB’ye aittir. Türkiye’nin müzakere süreci üyelikle sonuçlanacaktır. Şu anki dönem başkanı Avusturya’dan da Türkiye’nin yürüttüğü müzakere performansıyla ilgili olumlu tepki aldık" dediği öğrenildi.

EK PROTOKOL

Steinmeier AB için açık desteğini verirken, ek protokole ilişkin uyarıda bulunmaktan ise geri kalmadı. Steinmeier, Gül’le düzenlediği basın toplantısında, "Kıbrıs’a ilişkin ek protokol konusunda herhangi bir gelişme yok. Bu sorunun Almanya’nın dönem başkanlığını devralacağı 1 Ocak 2007’den önce çözülmesini ve Türkiye’nin ek protokolü kabul etmesini arzuluyoruz. Çabalarımız sürecek" dedi.

Bu yılın başlarında çıkan ’karikatür krizi’ sonrası, gerilimi azaltmak için Bild ve Hürriyet gazetelerine birer makale yazan iki bakan, benzer girişimleri kültürel ve bilimsel alanlarda da devam ettirme kararı aldı. Kültürlerarası diyalog, sonbahar aylarında Türkiye’de yapılacak. Steinmeier yazdıkları makalelerden başarılı sonuçlar aldıkları için bu girişimlerin sürmesine karar vediklerini söyledi.

Airbus esprisi

STEINMEIER Türkiye ile Airbus arasında uçak alımı anlaşmasını bilmediği için Gül’e, "Airbus uçaklarını ne zaman alıyorsunuz?" diye sordu. Türk tarafı bu soru üzerine bir anlık şaşkınlık yaşadı. Ancak Gül hemen müdahale ederek, "36 tane uçak siparişimiz var. Ancak 6 tanesi gelebildi. Airbus Türkiye için çalışıyor. Uçakları bir an önce yollayın ki Türkiye’ye daha fazla Alman turist taşıyalım" dedi. Hatasını anlayan Steinmeier, Gül’ün espri içeren bu sözlerine, "Boeing olursa o zaman Alman turistlerin de istikameti başka yer olur değil mi?" diye karşılık verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!