45 cm’nin altına av izni yok

Güncelleme Tarihi:

45 cm’nin altına av izni yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 00:00

Avlanma sezonunun başlamasına sayılı günler kala Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünlerinde avcılığı düzenleyen bir tebliğ taslağı hazırladı. Avlanabilir balık boyu uzunluklarının değiştiği taslağa göre, 45 santimetre kısa kalkan, 25 santimetreden kısa levrek avlanamayacak.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ” taslağını, Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiğini açıkladı.

Marmara’da gırgır avına sınırlama

Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül’de yürürlüğe girecek ve 4 yılı kapsayacak tebliğe göre, Marmara Denizi’nde balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit Körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece Koyu’nda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi’nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat (bir tür ağ) ve algarnayla (üçgen demirden yapılmış, ağzında file torba bulunan ve tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) gece yapılan avcılık da yasaklanacak. Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulaması, tebliğle 24 metreye yükseltiliyor. Uygulamayla Avrupa Birliği ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Levrek 25 cm sinarit 35 cm

Tebliğle avlanabilir balık boyu uzunlukları da değişti. Avlanma boy uzunluğu kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinaritte 20 santimetreden 35 santimetreye yükseltiliyor.

Yasak dönemler değişecek

Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenlemeyle bazı türlerde yasak dönemler değişiyor. Kalkan için 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan-15 Haziran, dil balığı için 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem ise 1 Ocak-1 Şubat olarak yeniden belirlendi. Tebliğle daha önce yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan ton balıklarının avcılığına, Akdeniz’de 6 mil dışında, yıl boyunca izin verilecek.                 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!