Yargıya zam jesti

Güncelleme Tarihi:

Yargıya zam jesti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2006 00:00

Hükümet, yargının gönlünü zam jestiyle alıyor. Zam oranı ortalama yüzde 20. Yeni başlayan ve düşük zam alan hakim ve savcıya kademeli olarak yapılacak zam yüzde 50’yi aşıyor. Sayıştay ve askeri yargı ile eskiden emekliye ayrılan hakim ve savcılara ise zam yok.

HÜKÜMET, silahlı saldırı ile sarsılan yargıya zam jesti yapıyor. Hakim ve savcılara maaş zammı getiren tasarıyla ilgili çalışmalar tamamlanarak dünkü Bakanlar Kurulu’ nda imzaya açıldı. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, imzaya açılan tasarının iki eksik imzanın tamamlanmasının ardından Meclis’e sevk edileceğini açıkladı. Uzun süredir üzerinde çalışılan tasarı ile hakim ve savcılara yeni bir maaş modeli getiriliyor. Yargıya da milletvekilleri gibi en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı maaşı üzerinden kıdeme göre maaş ödenecek. Hakim ve savcılar için getirilecek bu yeni sistemde, özellikle yüksek yargı organlarının başkan ve üyelerinin maaşlarında ciddi iyileştirmeye gidilecek. Ortalama zammın ise yüzde 20 olduğu, düşük maaş alan yeni başlayan hakim ve savcıların maaş zammının ise yüzde 50’yi aştığı bildiriliyor. Artışla, yüksek yargı organı üyelerinin maaşları milletvekili maaşına yaklaşacak.

ARINÇ TUĞCU’YU ARADI

Meclis Başkanı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’yu dün arayarak, "Tasarı hazırlandı. Komisyonlardan hızlı şekilde geçirilip, en kısa sürede Genel Kurul’dan geçirilecek" bilgisini verdi. Sayıştay eski Başkanı olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, "Sayıştay’ı içine koydurmaya gücüm yetmedi. Sayıştay’ın durumunu ayrı bir kanunla düzenleriz" dediği kulislere yansıdı. Tasarıya göre, Sayıştay ve askeri yargı zammın kapsamı dışında kaldı. Yasa öncesinde emekli olan yargı mensupları da bu artışın kapsamı dışında tutuldu.

ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Bir süre önce yüksek yargı organlarının başkanlarıyla bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğan’a da maaş sıkıntıları aktarılmıştı. Erdoğan’ın, yüksek yargı organı başkanlarının maaşlarını sorduğunda aldığı rakamlardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirip, maaşların iyileştirilmesi talimatını verdiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!