Erdoğan, Ahmedinecad ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan, Ahmedinecad ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2006 14:35

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüştü. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin düzenlendiği Gülistan Sarayı'nda gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, barışçıl amaçlarla, insancıl amaçlarla nükleer enerji noktasında atılacak olan adıma kimse olumsuz yaklaşamaz düşüncesindeyiz. Ama tabii kitle imha silahlarının yayılmasına da dünyada hiçbir ülke olumlu yaklaşamaz” dedi.

Bakü'de konakladığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bugün yaptığı görüşmede neler konuşulduğuna ilişkin soruya, “Sayın Ahmedinejad ile kendisinin talebi üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın faaliyetleri ve geleceğini görüştük. Bu arada nükleer enerji konusundaki gelişmeleri de ele aldık” karşılığını verdi.

/images/100/0x0/55eaad45f018fbb8f88fa6ec
Erdoğan, “Bir telkininiz oldu mu” şeklindeki soru üzerine de ”Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, barışçıl amaçlarla, insancıl amaçlarla nükleer enerji noktasında atılacak olan adıma kimse olumsuz yaklaşamaz düşüncesindeyiz. Ama tabii kitle imha silahlarının yayılmasına da dünyada hiçbir ülke olumlu yaklaşamaz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bir başka gazetecinin, “Nasıl bir karşılık aldınız” sorusunu da “Onlar da zaten bu anlayıştalar. Farklı düşünmüyorlar” diye yanıtladı.

Öte yandan, Erdoğan-Ahmedinejad görüşmesinde Türkiye ile İran arasındaki ikili ticari ilişkilerin, özel sektörün karşılıklı teşviki konusunun ve ikili ilişkilerin nasıl ilerletilebileceğinin görüşüldüğü öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, nükleer enerji konusunda Türkiye'nin bilinen tavrını açıkladı ve şeffaflığa vurgu yaptı.

Uluslararası toplumla ilişkilerin sürdürülmesinin altını çizen Başbakan Erdoğan'ın, “Çözüm masada olmalı. Sonuna kadar diplomatik çözüm zorlanmalıdır” dediği kaydedildi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da görüşmede, “Nükleer çalışmaları barışçıl amaçlarla yapıyoruz. Buna hakkımız var” dediği ifade edildi.

Zirveye, Erdoğan ve Ahmedinecad’ın yanısıra, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’yle, Kazakistan, Pakistan ve Tacikistan başbakanları katılıyor.

Haberin Devamı

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, teşkilatın, gerek üye ülkeler için gerekse bölge için ekonomik kalkınma fırsatı ve karşılıklı işbirliği imkanı yarattığını söyledi ve bu işbirliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Zirve sırasında liderler ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan’ın, nükleer programı nedeniyle, uluslararası toplumun baskısıyla karşı karşıya olan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’la biraraya geldi. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından gazetecilere bilgi verilmedi.

FİKİRLER ARASI SOĞUK SAVAŞ

Azerbaycan'ın başkenti Bakü’deki 9’ncu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, değerlerarası bir soğuk savaş tehlikesi ile karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Bakü’deki Gülistan Sarayı’nda üye ülkelerin devlet başkanı, başbakan ve dışişleri bakanlarına yaptığı konuşmada, refah ve ilerleme için eşbirliğine ve reform süreçlerine ihtiyaç olduğunu, sadece reel politikanın bütün ihtiyaçları karşılamaya yetmediğini belirtti. Erdoğan, "Fikirleri, modelleri ve değerleri de uluslararası politikanın önemli unsurları olarak hesaba katmalıyız. Bana göre, değerlerarası bir soğuk savaş tehlikesiyle karşıkarşıya bulunuyoruz. Kültürler arasında önyargıları, yanlış anlamaları ve kutuplaşmayı gidermek için kararlı bir duruş geliştirmemizi şart görüyorum. Birleşmiş Millet Genel

Sekreteri’nin himayesinde İspanya ile birlikte yürüttüğümüz ’Medeniyetler İttifakı’ girişimimiz bu tehlikeyi önleyebilecek en uygun vasıtalardan biridir" dedi.

Haberin Devamı

Avrasya’nın Türkiye’nin politikasında önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Avrupa ve Asya’yı enerji koridorları ve ulaşım hatlarıyla birbirine bağlamak ve bölgesel işbirliği için yeni dinamikler oluşturmak Avrasya vizyonumuzun temel unsurlarıdır" şeklinde konuştu.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması ile Transit Taşıma Çerçeve Anlaşmasının yakında uygulamaya konacağını ümit ettiğini belirten Erdoğan, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası’nın da hiç vakit kaybedilmeden kurulması ve faaliyete başlanmasının önemine değindi.

TÜRKİYE’DEN AFGANİSTAN’A 5 MİLYON DOLAR YARDIM

Afganistan’daki gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını ve Cumhurbaşkanı Hamid Karzai yönetimine desteklerini tekrarlayan Başbakan Erdoğan,Türkiye’nin EİT çerçevesinde Afganistan’ın Yeniden İmarı Özel Fonu’na 5 milyon dolara katkıda bulunacağını bildirdi.

Haberin Devamı

DÜNYADA 17’NCİYİZ

EİT’in Bakü zirvesinde üye ülkelerin devlet adamlarına Türkiye ekonomisindeki gelişmeler hakkında da bilgi veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin gayri safi milli hasılasının 350 milyar doları geçtiğini ve dünyanın 17’nci büyük ekonomisi haline geldiğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!